La Institutul ‘Marius Nasta’ a fost infiintata prima farmacie clinica din Romania

02/09/2024
La Institutul ‘Marius Nasta’ a fost infiintata prima farmacie clinica din Romania

La Institutul ‘Marius Nasta’ a fost infiintata prima farmacie clinica din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-institutul-marius-nasta-a-fost-infiintata-prima-farmacie-clinica-din-romania/

In cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti functioneaza prima farmacie clinica din Romania. Potrivit unitatii medicale, farmacia clinica joaca un rol esential in cadrul unui spital, avand un impact semnificativ asupra calitatii ingrijirii pacientilor si eficientei tratamentelor.

“Vorbim tot mai des de rolul echipelor multidisciplinare, de act medical centrat pe nevoia pacientului, de antibiorezistenta, de consum excesiv de medicament. Pentru a eficientiza toate aceste directii in cadrul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta s-a decis infiintarea primei farmacii clinice prin aducerea in echipa multidisciplinara a farmacistului clinician.

Astfel cu sustinerea domnului rector al Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Prof. Univ. Dr. Jinga Viorel si a doamnei decan a Facultatii de Farmacie din cadrul UMFCD, Prof. Univ. Farm. Doina Draganescu, Ministerul Sanatatii – Romania a emis ordinul de infiintarea primei Farmacii Clinice din Romania in Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Aspecte esentiale ale rolului farmacistilor clinicieni:

1. Optimizarea terapiei medicamentoase prin colaborarea directa cu medicii si echipele medicale, pentru a ne asigura ca pacientii primesc cele mai adecvate medicamente, in dozele corecte si pe o durata potrivita. Astfel se contribuie la individualizarea tratamentului in functie de nevoile specifice ale fiecarui pacient.

2. Managementul reactiilor adverse si interactiunilor medicamentoase, prin monitorizarea pacientilor pentru a identifica si gestiona efectele adverse si potentialele interactiuni medicamentoase, minimizand astfel riscurile asociate tratamentelor.

3. Educatia atat a pacientilor, dar si a personalului medical cu privire la utilizarea corecta a medicamentelor, contribuind astfel la cresterea aderentei la tratament si la reducerea erorilor medicamentoase.

4. Participarea in cadrul comisiilor terapeutice, creste direct calitatea ingrijirii pacientilor si eficientei tratamentelor.

5. Suport in cercetare si studii clinice, prin oferirea suportului in gestionarea si monitorizarea medicamentelor utilizate in cadrul cercetarilor, asigurand conformitatea cu reglementarile si standardele etice.

6. Monitorizarea si gestionarea stocurilor de medicamente prin demersuri care vizeaza in final disponibilitatea continua a medicamentelor necesare, in relatie cu o gestionare adecvata a resurselor spitalului.

7. Prevenirea erorilor de medicatie, prin revizuirea planului terapeutic stabilit de medicul curant.
Astfel, farmacistii clinicieni identifica si corecteaza eventualele erori potentiale inainte ca acestea sa afecteze pacientii, contribuind astfel la cresterea sigurantei pacientului.

8. Evaluarea cost-eficientei tratamentelor, prin analiza costurilor si eficienta diferitelor tratamente medicamentoase, oferind recomandari pentru utilizarea celor mai eficiente si economice solutii terapeutice.

“Prin aceste activitati, farmacia clinica contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii ingrijirii medicale, la cresterea sigurantei pacientului si la optimizarea costurilor in cadrul spitalului. Astfel, rolul farmaciei clinice este esential pentru asigurarea unei practici medicale moderne, eficiente si centrate pe pacient”, a declarat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Etichete: farmacie clinica, farmacie marius nasta, institutul marius nasta

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: