Laboratoarele de medicina legala ar putea lucra in regim de permanenta

11/07/2024
Laboratoarele de medicina legala ar putea lucra in regim de permanenta

Laboratoarele de medicina legala ar putea lucra in regim de permanenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/laboratoarele-de-medicina-legala-ar-putea-lucra-in-regim-de-permanenta/

Laboratoarele de medicina legala ar putea face analiza testelor prelevate de la soferi chiar si in weekend, astfel incat rezultatul sa fie dat in maximum 72 de ore, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Ceea ce am incercat sa facem in momentul de fata ca solutie tehnica intermediara din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii – sa organizam regional astfel de laboratoare iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare pana la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza in maximum 72 de ore rezultatul. Aceasta organizare implica si permanenta, adica sa se poate lucra si sambata si duminica, pentru ca altfel de vineri pana luni sunt 72 de ore si s-ar putea sa nu faci testul. Asa ca organizam si aceasta permanenta iar pana la sfarsitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat in luna mai, finantat de la Banca Mondiala, toate cele 36 de servicii judetene de medicina legala si cele sase institute de medicina legala vor avea echipamente de ultima generatie care care sa permita testarea in fiecare judet a acestor cazuri”, a afirmat Rafila la Digi 24, potrivit Agerpres.

In opinia sa, intervalul de 72 de ore pentru analiza testelor este unul rezonabil.

“Este necesar sa existe un timp rezonabil in care probele sa fie procesate. Discutam despre doua tipuri de analiza. O analiza calitativa, la care rezultatul poate sa fie pozitiv sau negativ. Dupa aceasta proba, daca rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativa a substantei halucinogene din proba care a fost analizata. (…) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare pana la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat si le organizam in continuare cu colegii de la Medicina Legala, este un termen rezonabil”, a aratat ministrul.

El a spus ca nu vor fi multe teste de laborator, intrucat situatiile sunt destul de putine. Potrivit ministrului Sanatatii, comportamentul normal al unui sofer este sa se supuna controlului testului rapid care este realizat in trafic, aparatele de testare folosite de Politie fiind de buna calitate.

“Aceste chestiuni, ca au luat o pastila cu paracetamol si lucrul acesta schimba rezultatul unui test, nu cred ca reprezinta un motiv concludent. (…) Oricum, daca s-ar intampla asa, in 72 de ore ne lamurim. Comportamentul normal al unui sofer este sa se supuna controlului testului rapid care este realizat in trafic. Va spun din punctul de vedere al unui medic de laborator – echipamentele, cel putin din punctul de vedere al tipului de echipament care se afla in dotarea Politiei, sunt de buna calitate si nu cred ca sunt probleme legate de fiabilitatea acestor medicamente”, a mai sustinut Rafila.

Reprezentantii Consiliului Superior de Medicina Legala (CSML) au transmis ca nu au fost informati oficial si nu li s-a solicitat un punct de vedere in ceea ce priveste Ordonanta 84/2024 privind circulatia pe drumurile publice, context in care anunta ca nu sunt de acord cu o serie de prevederi din cuprinsul ordonantei, despre care sustin ca ‘aduc atingere’ prestigiului institutiei medico-legale, al sistemului de probatiune judiciara, dar si unor drepturi fundamentale, constitutionale.

Etichete: laboratoare de medicina legala, teste medicina legala, teste prelevata de la soferi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: