Lacunele Romaniei in studiul si terapia durerii, dezbatute la Congresul National de Durere
Lacunele Romaniei in studiul si terapia durerii, dezbatute la Congresul National de Durere
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lacunele-romaniei-in-studiul-si-terapia-durerii-dezbatute-la-congresul-national-de-durere/
Asociatia de Algeziologie din Romania, alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si Houston NPA va invita la Congresul National de Durere din Romania in cadrul Zilelor Medicamentului, Ed. XXII-a, eveniment care va avea loc la Iasi, Hotel Traian, in perioada 30 mai-1 iunie 2013.
Durerea, insuficient tratata in Romania
„In Romania, durerea este insuficient sau prost tratata. A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu il vedem de fiecare data indeplinit la noi. Daca in alte tari exista spitale si clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu exista nici macar nuclee de durere in fiecare spital”, a motivat dr. Ostin C. Mungiu necesitatea acestui congres, cu ocazia conferintei de presa organizate pe 22 mai de catre organizatori, pentru a discuta cu jurnalistii necesitatea organizarii unui eveniment dedicat exclusiv durerii..
Potrivit profesorului Mungiu, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap si de spate. Peste 83% dintre oameni acuza dureri de cap, dar numai 14% dintre acestea sunt migrene. „Restul apar ca urmare a excesului de munca, a epuizarii fizice si psihice, a stresului cotidian. Intr-un procent foarte mare sunt inregistrate si durerile de spate. Si ele pot fi rezultatul stresului. Durerea de spate poate fi o stare de spirit. Nu o sa va vina sa credeti, dar si durerile de spate si durerile hemoroidale pot aparea in situatii de stres.”
Presedintele Asociatiei de Algeziologie a continuat, insistand asupra importantei adaptarii terapiei durerii in functie de mecanismele acesteia: “Durerile nu raspund automat la un glont magic.” Desi exista diferite mijloace farmacologice si non-farmacologice pentru a trata durerea, aproximativ jumatate din durerile neuropatice nu raspund la analgezicele cunoscute, motiv pentru care se impune necesitatea dezvoltarii unor medicamente mai eficiente. In acest sens, profesorul Mungiu spune ca rolul cercetarii este vital.
La Iasi functioneaza inca din 2001 unicul Centru pentru Studiul si Terapia Durerii din Romania centru care, in 2005, a dobandit si confirmarea de Centrul de Excelenta. Activitatile sunt structurate in compartimentul experimental (unde sunt conduse cercetari fundamentale despre durere) si compartimentul clinic (cu subsectiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care functioneaza in diferite spitale din Iasi).
In ciuda faptului ca, pe parcursul timpului, centrul si-a dezvoltat considerabil baza materiala, principala dificultate cu care se confrunta algeziologia in Romania o reprezinta lipsa de specialisti: „Am pierdut cadre valoroase care, din cauza salarizarii foarte mici din tara au preferat sa lucreze in laboratoare din strainatate. Nu din cauza aparaturii, aparatura am adus-o. Acum, acesti oameni fac cercetari de varf in SUA, Canada, Brazilia, Germania. Aici au ramas putini specialisti, care nu stiu cum sa se mai imparta intre obligatiile didactice, cercetare si clinica. Continuam, totusi, sa speram ca vom mobiliza si alti specialisti in jurul nostru.”
Un prim pas a fost facut anul acesta prin reintroducerea studiului durerii la studentii de la medicina: „Acum trei ani, cand acest curs era in programa academica si era oferit studentilor de la medicina ca si curs optional, peste o treime din studenti optau pentru studiul durerii, in conditiile in care existau in jur de 24 de cursuri optionale. Cred ca asta arata interesul mare pentru care studentii si viitorii medici il arata fata de aceasta zona a medicinii.” a afirmat sef lucrari dr. Bogdan Tamba.
Congresul National de Durere, un pretext in plus pentru a atrage atentia asupra importantei studiului durerii
In incercarea de a atrage si mai multi specialisti interesati de studiul si managementul durerii, Asociatia de Algeziologie din Romania organizeaza, in premiera, la Iasi Congresul National de Durere. Tema centrala a congresului va fi durerea viscerala, Asociatia de Algeziologie aliniindu-se, astfel, la initiativa Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii, care a declarat anul 2013 Anul Mondial de Lupta impotriva durerii viscerale. Simpozionul satelit dedicat durerii viscerale este programat pe 30 mai, cand vor avea loc si cursurile pre-congres cu acces liber pentru studenti si rezidenti.
Anul acesta o intreaga sesiune de prezentari va fi dedicata exclusiv farmacistilor, initiativa salutata de presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi, farm. Gabriela Streit: „Din 10 pacienti care intra pe usa farmaciei, opt sunt cu simptom de durere. Daca pacientul vine cu simptom de durere in farmacie, noi trebuie sa ii gasim un analgezic care sa ii amelioreze durerea, dar fara sa ne depasim limitele (…)Ni se adreseaza din ce in ce mai multi pacienti cu durere si trebuie sa vedem cum putem avea o comunicare buna cu medicul si pacientul.”
Sesiunea pentru farmacisti va fi coordonata de sef lucrari dr. Veronica Bild: „Eu reprezint legatura intre asociatie si practicieni. Suntem incantati ca avem o sesiune numai pentru farmacisti, pentru ca am sesizat ca solicitarile sunt foarte mari pentru simpozioane si conferinte despre terapia durerii si, mai ales, automedicatia in durere.”
Programul stiintific din celelalte doua zile de congres este structurat tematic, evidentiind disciplinele in care problematica durerii aduce cele mai mari provocari: medicina de familie, neurologia, reumatologia, ginecologia, pediatria, oncologia. Alaturi de temele strict medicale, pe agenda discutiilor se afla si subiecte precum:
- durerea ca problema de sanatate publica
- drepturile pacientului cu durere
- legislatia in domeniul inregistrarii preturilor si compensarii medicamentelor si al folosirii si distribuirii analgezicelor.
Congresul National de Durere este un eveniment interdisciplinar, creditat cu 17 puncte EMC si 24 puncte EFC. Coordonatorul stiintific al evenimentului esten prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu.
Taxele de participare la Congresul National de Durere de la Iasi sunt cuprinse intre 90 lei si 175 lei pentru membrii AAR (Asociatia de Algeziologie din Romania) si intre 110 lei si 220 lei pentru ceilalti participanti. Informatii despre inscriere si program se gasesc la: evenimente@houston.ro, pe site-urile www.algezio.ro si www.houston.ro si la tel/fax 021-317.09.43, 0725.221.018.
Material realizat de organizatorii evenimentului
Autor: Elena Gherasim
0 Comentarii