Lege votata de Senat privind vechimea in munca in cazul medicilor din cabinetele individuale
Lege votata de Senat privind vechimea in munca in cazul medicilor din cabinetele individuale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lege-votata-de-senat-privind-vechimea-in-munca-in-cazul-medicilor-din-cabinetele-individuale/
Legea care permite medicilor ce lucreaza in propriile lor cabinete individuale sa aiba vechimea in munca recunoscuta a fost votata in unanimitate de Senat.
Potrivit Oanei Toiu, membra in Comisia pentru munca si protectie sociala, initiativa legislativa repara o nedreptate facuta zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucreaza in cadrul propriilor lor cabinete medicale.
“Potrivit legislatiei actuale, lor nu le este recunoscuta vechimea in munca in cazul unor concursuri de angajare sau a incadrarii pe grila de salarizare in unitatile publice. Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii si asociatiile profesionale ale acestora si ne-au semnalat o lacuna in lege, pe care acum o reparam.
Medici de familie chiar si cu 20 de ani de experienta nu aveau vechimea in munca recunoscuta la concursurile de angajare sau in grila de salarizare din mediul public, desi plateau contributiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de munca.
Fiind profesii liberale, acestia nu isi pot face contracte de munca lor insisi in propriul cabinet pentru ca nu au legal aceasta optiune. Ei platesc contributii pe munca independenta, experienta care, odata ce trece legea noastra, le va fi recunoscuta deplin.”, a scris Oana Toiu, initiatoarea legii, pe pagina sa de Facebook.
Ea a mai precizat ca noua propunere legislativa prevede ca perioada in care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale sa fie considerata experienta profesionala de medic pentru titularul cabinetului si sa fie considerata vechime in munca, similar prevederilor legale care li se aplica avocatilor care au recunoscuta vechimea in propriile cabinete.
“Pentru a fi luata in considerare ca vechime in munca pentru medic, cabinetul sau individual trebuie sa indeplineasca doua conditii:
– sa fi avut venituri nete de cel putin 12 salarii minim brute pe tara;
– sa fi achitat contributiile datorate bugetului asigurarilor sociale de stat.”, a mai precizat Oanei Toiu, membra in Comisia pentru munca si protectie sociala.
Potrivit statisticilor, in anul 2020, in tara noastra erau inregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.
Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoastere a muncii independente si de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind si numarul ridicat de persoane care lucreaza astazi in acest fel cat si tendintele internationale de viitor pentru piata fortei de munca.
In postarea sa, deputata a mai adaugat ca initiativa isi continua circuitul legislativ si spera ca proiectul sa beneficieze de acelasi sprijin si la Camera Deputatilor.
Etichete: vechime in munca medici, vechime in munca cabinete individuale,
Autor: Adriana Pavel
6 Comentarii
Daca s a ” tăcut” nu înseamnă că nu am știut ce facem. Încă odată,bunul șimț e luat drept necunoastere,chiar prostie. Unde se lucrează suplimentar ,plătile dint si cu 200%remunerate m ales noaptea si in zilele sărbatori legale
Dr ce am fi noi altfel?!
Nu este corect ca TOTI care au lucrat si au fost ompozitați si pe plata gărzilor să nu fie ” reabilitați” RECONSIDERANDU SE drepturile bănești RETROACTIV,prin RECALCULARE T U T U R O R celor care s au expus mult prea puțin protejați si la propriu tuturor riscurilor de a contacta boli de la pacienți!.. NU beneficiem de NICI UN PRIVILEGIU de breaslă!!!
Si atunci ,cum ne plasăm noi fața de revendicatorii de PENSII SPECIALE?!?!
Am rămas sub decidenta decidenților fixați in concepțiile anilor1960/90!!
Eu voi da in judecată casa de pensii nu e normal sa avem contract separat pe garzi impozitare si sa nu avem vechime recunoscuta pe garzi, garzile nu sunt ore suplimentare. Practic suntem furați cu acte fara sa reacționam .
din 2016 gărzile sunt recunoscute ca și vechime în muncă și ar trebui să se socotească la pensie. pt dvoastră, gărzile efectuate înainte de anul 2016 nu au valoare vis a vis de vechimea în muncă, ci numai cele efectuate după anul 2016. dacă ar fi socotit vechime în muncă și gărzile din anii 90, când puteau fi efectuate mai multe gărzi la rând, fără pauză între ele, unii dintre noi am avea circa 100 de ani vechime în muncă. probabil că așa se întâmplă și cu această lege “ REPARATORIE”, va repara pe viitor, că nu cred să aibă caracter RETROACTIV. în sensul ăsta articolul este ELIPTIC.
Ar fi bine sa avem partd de rscunoasterea vecbimii in munca
As dori sa stiu ce masuri se iau pentru medicii din spitale care fac garzi. Am 31 de ani de garda in spate, peste 2000 de nopti petrecute deoarte de casa, ingrijind sanatatea romanilor, iar toate aceste garzi nu sint recunoscut ca vechime si nu stiu cit vor conta la pensie, cu toate ca statul imi ia aceleasi taxe si din venitul din garzi, ca si din salariu.
Mie, cu vechime de muncă în R Moldova, cu rezidențiatul echivalat, inclusiv examen, nu mi s-a recunoscut vechimea în specialitate aici în România? Se vorbește mult de convenții de reciprocitate, dar legea/convenția trebuie să o caut eu, nimeni nimic nu știe.