Legea asistentei medicale mobile, adoptata de Camera Deputatilor

23/02/2022
Legea asistentei medicale mobile, adoptata de Camera Deputatilor

Legea asistentei medicale mobile, adoptata de Camera Deputatilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-asistentei-medicale-mobile-adoptata-de-camera-deputatilor/

Legea Asistentei Medicale Mobile a fost adoptata de catre plenul Camerei Deputatilor.

Aceasta reglementare normativa reprezinta un pas important pentru sanatatea publica din mediul rural, in special pentru zonele defavorizate.

“O victorie a celor saraci, a celor abandonati de statul roman, a celor care dintr-o mie de motive nu au acces la servicii medicale generale sau de specialitate. Astazi le-am multumit de la tribuna medicilor voluntari de la Caravana cu Medici. Este o recunoastere adusa unei noi generatii de medici care s-a format la firul ierbii, in conditii dificile, oferind asistenta medicala gratuita celor aflati la nevoie. Fara munca lor extraordinara din ultimii opt ani, fara cele 116 caravane si cei peste 11.000 de pacienti consultati, nu ar fi existat nici expertiza, nici experienta, nici capacitatea de a scrie acest proiect de lege care adauga un nou capitol in legea Sanatatii. Sunt, asadar, extrem de recunoscator celor care m-au luat alaturi de ei in caravanele lor medicale si mi-au permis sa transform o initiativa de suflet intr-o politica publica de sanatate.”, a scris initiatorul actului normativ, deputatul deputatul Tudor Pop pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, odata promulgata, legea va imbunatati accesul pacientilor din zonele lipsite de infrastructura medicala la serviciile de sanatate. In functie de nevoile identificate in comunitati, se poate ajunge chiar la crearea unor adevarate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paleta mai larga de servicii medicale de specialitate.

“Totodata, medicii specialisti isi vor putea exercita profesia in afara unitatii medicale la care sunt angajati, fiindu-le recunoscut si remunerat serviciul medical prestat in cadrul asistentei medicale mobile.

Mai mult, de aceeasi recunoastere vor beneficia si medicii rezidenti aflati sub indrumarea specialistilor, iar studentii la medicina isi vor putea efectua stagiile de practica obligatorii in cadrul caravanelor mobile.

Foarte important, mamele adolescente si gravidele din zonele defavorizate vor primi asistenta medicala cu prioritate, iar pacientii neasigurati vor beneficia de consultatii gratuite.”, a mai precizat deputatul Tudor Pop.

Legea Asistentei Medicale Mobile a fost adoptata de catre plenul Camerei Deputatilor cu 298 de voturi pentru, in unanimitate.

Etichete: legea asistentei medicale mobile, caravane asistente medicale,

 

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Velican Valeria says:

    Bună ziua.După 16 ani de muncă în străinătate doresc să mă întorc a casă.Ce trebuie să fac pentru a fi asistentă medicală mobile.Vă mulțumesc frumos.

  2. Dambian Adelina says:

    Ambulatoriul mobil este o inițiativă de lege foarte buna , dar trebuie luată în considerare remunerarea corespunzatoare a medicului care se deplasează la domicilul pacientului. Exista pacienți în zone rurale sau in orase mici (Ex: Gherla-Judetul Cluj) care inca nu au medici de familie nemaivorbind de acces la consulturi de specialitate, iar multi sunt nedeplasabili(varsnici,pacienți ortopedici,pacienti cu patologie neurologica, cardiaca,urgente abdominale). Ar trebui luata in considerare si suplimentarea numarului de locuri la examenul de rezidentiat pentru formare de mai multi specialisti in Medicina de Urgenta
    si de asemenea suplimentarea numarului de Ambulante astfel incat un apel telefonic la Ambulanta sa fie soluționat în timp util nu după 2 ore de la inițierea apelului cum se intampla la noi in tara(Gherla, Somesul Rece-judetul Cluj).De asemenea si in orasele mari (Cluj-Napoca) la pacienți neplasabili(de exemplu vârstnici cu probleme ortopedice) ar trebui solicitată Ambulanța pentru transport la domiliciu după un consult in Ambulatoriul de specialitate care nu necesita internare.
    Este o lege foarte buna!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: