Legea pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale a fost promulgata

11/01/2021
Legea pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale a fost promulgata

Legea pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale a fost promulgata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-pentru-prevenirea-diagnosticarea-si-tratamentul-infectiilor-asociate-asistentei-medicale-a-fost-promulgata/

Legea pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale din unitatile medicale si din centrele rezidentiale, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Aceeasi lege prevede si infiintarea unui Comitet National pentru Prevenirea si Limitarea Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (CNPLIAAM).

Potrivit actului normativ, initiativa legislativa are drept obiect stabilirea cadrului general pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale, cu scopul de a creste nivelul de siguranta a pacientilor internati in unitatile medicale, precum si a persoanelor asistate si ingrijite in centrele rezidentiale pentru persoane adulte aflate in dificultate. 

De asemenea, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a acestei legi, se infiinteaza Comitetul National pentru Prevenirea si Limitarea Infectiilor Asociate Asistentei Medicale (CNPLIAAM).

Principalele masuri la nivel national vor include, printre altele: elaborarea de ghiduri de prevenire, diagnostic si tratament pentru principalele sindroame ale acestor infectii, stabilirea necesarului de personal medical in vederea prevenirii, diagnosticarii si ingrijirii eficiente a acestor infectii.

Totodata, actul normativ mai prevede limitarea la minimul necesar a transferurilor pacientilor cu aceste infectii sau colonizati cu germeni cu risc epidemiologic major conform principiului ingrijirii lor acolo unde au fost diagnosticati sau identificati, incluzandu-se obligativitatea comunicarii infectiilor si/sau a colonizarii acestora, asigurarea de catre spitalele nou-construite a unui minimum de 50% paturi in camere de 1-2 paturi, cu chiuveta, dus si grup sanitar propriu.

Alte masuri vizeaza organizarea in unitatile medicale de spitalizare continua a unor structuri functionale de boli infectioase pentru izolarea/gruparea si tratarea pacientilor cu infectii cu microorganisme multirezistente si cu Clostridium difficile, in termen de 24 de luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si definirea si dezvoltarea laboratoarelor de referinta si a celor cu capacitate de investigatii si analize microbiologice specializate.

Personalul medical din unitatile sanitare si din centrele rezidentiale este responsabil de depistarea unor manifestari ale unor astfel de infectii, iar aparitia oricarei infectii la un pacient spitalizat va fi in mod obligatoriu comunicata de asistenta-sefa si de medicul curant catre Serviciul de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale (SPIAAM).

De asemenea, spitalele au obligatia de a asigura conditiile pentru diagnosticarea infectiilor si tratamentul adecvat al acestora, conform competentelor.

Proiectul mai prevede si ca medicii care asigura ingrijirea pacientilor au obligatia de a derula demersuri diagnostice pentru a confirma sau infirma caracterul asociat asistentei medicale al unei infectii si de a intocmi fisa de raportare a infectiei, pe care o inainteaza catre SPIAAM. Neraportarea cazurilor de infectii se sanctioneaza potrivit normelor metodologice de aplicare a actului normativ.

Etichete: infectii nosocomiale, infectii asociate asistentei medicale, infectii spitalicesti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: