Legea privind componenta si modul de alegere a medicilor in comisii, trimisa spre reexaminare
Legea privind componenta si modul de alegere a medicilor in comisii, trimisa spre reexaminare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-privind-componenta-si-modul-de-alegere-a-medicilor-in-comisii-trimisa-spre-reexaminare/
Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii, a unor reglementari cu privire la programe guvernamentale nationale si cu privire la masuri fiscal-bugetare a fost trimis Parlamentului spre reexaminare.
In cererea de reexaminare se arata ca aceasta lege vizeaza aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 9/2019 si, respectiv, completarea continutului normativ cu noi reglementari referitoare la componenta si modul de alegere a membrilor consiliilor colegiilor teritoriale ale medicilor si a consiliului national al Colegiului Medicilor din Romania, dar ca unele dintre solutiile legislative cuprinse in actul normativ, in forma adoptata de Parlament, sunt de natura sa contravina principiului securitatii raporturilor juridice, putand genera discriminari intre categoriile de membri ale aceleiasi profesii, motiv pentru care se impune reanalizarea de catre Parlament a acestui act normativ.
Totodata, seful statului precizeaza ca legea prevede ca “alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial se va face pe specialitati medicale dupa cum urmeaza: a) specialitati medicale; b) specialitati chirurgicale; c) specialitati paraclinice; d) medicina de familie”, context in care semnaleaza ca, potrivit pct. 16 din Anexa nr. I.1.1 a Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, aprobat prin Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1509/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, medicina de familie constituie specialitate medicala.
Potrivit cererii de reexaminare, textul este de natura sa creeze confuzie in aplicare pentru destinatarii normei, deoarece nu se poate stabili daca alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial cu specialitatea medicina de familie se face in baza lit. a) sau in baza lit. d), ori in baza ambelor prevederi legale.
Prevederea conform careia alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial se va face pe specialitati medicale nu tine cont de existenta unei alte categorii de membri ai Colegiului Medicilor din Romania, respectiv medicii cu competente limitate, care, desi au calitatea de membri in Colegiu, vor fi privati de dreptul de a alege si de a fi ales, intrucat acestia nu figureaza incadrati in grupa specialitatilor medicale stabilite de Nomenclatorul de specialitati medicale, mai motiveaza presedintele Iohannis.
Etichete: componenta comisii medicale, medici comisii medicale, klaus iohannis
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii