Legea vaccinarii – Element fundamental al reformei sistemului de sanatate din Romania

27/10/2017

Legea vaccinarii – Element fundamental al reformei sistemului de sanatate din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legea-vaccinarii-element-fundamental-al-reformei-sistemului-de-sanatate-din-romania/

Cea de-a VI-a editie a Forumului National Pro Imunizare desfasurata la Palatul Parlamentului, a reunit toti factorii relevanti din sistemul national de sanatate pentru o analiza obiectiva in ceea ce priveste scaderea ratei de vaccinare in Romania si importanta existentei unui cadru legislativ care sa reglementeze intregul proces de vaccinare.

“Preventia prin vaccinare inseamna asumare si responsabilitate. In egala masura inseamna decizii informate. Noul proiect legislativ constituie premisa pentru sanatatea noastra, a copiilor nostri si a generatiilor viitoare. Vaccinarea este un act medical responsabil pe care trebuie sa ni-l asumam impreuna: medici, parinti, autoritati. Din experienta mea, vreau sa va spun ca eu nu am vazut reactii adverse grave dupa vaccinare, am vazut insa decese prin evolutia severa a unor afectiuni precum: gripa, rujeola, tetanosul”, a punctat in deschiderea evenimentului Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Guvernul Romaniei, prin vocea Viceprim-ministrului Marcel Ciolacu a amintit inca o data ca legea vaccinarii nu este doar despre obligativitate, ci despre asumarea responsabilitatii de catre statul roman.

“Suntem primul Guvern care isi asuma aceasta lege. Cu toate ca in jurul legii s-a vorbit numai despre obligativitate, fondul legii este altul. Aceasta editie a Forumului Pro Imunizare are loc intr-un moment foarte important. Este prima oara cand avem o lege a vaccinarii asumata de Guvern. Am deblocat legea vaccinarii, i-am dat o fata moderna si am trimis-o in Parlament spre dezbatere. Legea vaccinarii va asigura predictibilitate, flexibilitate si aprovizionarea transparenta cu vaccinuri. Vaccinarea nu poate fi tratata ca o simpla afacere. Guvernul Romaniei ii va asigura un cadru predictibil. Statul isi va asuma intreaga responsabilitate pentru vaccinurile puse la dispozitia romanilor. Trebuie sa comunicam corect celor care refuza vaccinarea, riscurile la care se expun. Vrem sa stim ca am facut totul pentru a proteja sanatatea populatiei. Salut initiativa Pro Imunizare pentru ca avem nevoie de cat mai multe demersuri de acest gen” a declarat Marcel Ciolacu, Viceprim-ministru.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a adus in discutie noi aspecte ale legii vaccinarii, salutand, si in calitate de partener, dezbaterea organizata de catre Asociatia Pro Imunizare. In ce priveste normele de aplicare a legii, Ministrul Bodog a declarat ca acestea sunt deja in pregatire, desi in lege exista un alt termen. De asemenea, a mentionat ca legea va aduce modificari si la buget.

“E o onoare sa vorbesc astazi despre legea vaccinarii. Este „copilul” nostru, al tuturor celor care am colaborat cu comisia de sanatate, pentru a ne asigura ca aceasta lege isi atinge scopul. Legea nu este despre obligativitate, ci despre copiii nostri. Dorim sa avem legi clare si usor de aplicat in sprijinul pacientilor romani. Legile nu sunt facute pentru oamenii politici, ci pentru oameni. Vreau sa multumesc Asociatiei Pro Imunizare pentru organizarea Forumului si pentru ca am fost alesi parteneri. Vreau sa va asigur ca Ministerul Sanatatii este partenerul tuturor celor care vor sa aiba un sistem de sanatate sanatos”, a declarat Florian Bodog, Ministrul Sanatatii.

Administratia Prezidentiala, reprezentata de catre Dr. Diana Loreta Paun, a transmis mesajul pro vaccinare, invitand la informare corecta si transparenta.

“Tema este una sensibila, iar legea nu a fost fara controverse. Ma bucur ca putem dezbate pe marginea acestui subiect. Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola, numarul de cazuri de imbolnaviri si decese continua sa creasca. Avem nevoie de o legislatie adecvata si investitii adecvate. Institutul Cantacuzino are mari probleme, cererea fiind mult mai mare decat oferta. Este esential ca populatia sa fie informata corect, iar principalul argument nu trebuie sa fie constrangerea, ci tocmai informarea corecta despre riscurile ce pot aparea in absenta vaccinarii”, a declarat Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de stat, Departamentul de Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

Prezenti la dezbatere, presedintii celor doua Comisii pentru Sanatate din Senat si Camera Deputatilor, au adus in discutie procesul legislativ pe care legea vaccinarii l-a parcurs si anticipand urmatorii pasi.

“Am facut un pas important spre normalitate in sistemul nostru sanitar. Multumesc tuturor specialistilor si ONG-urilor pentru propunerile de amendamente facute si vorbesc de sute de amendamente. In acelasi timp, le multumesc colegilor din comisie.  Am pus capat catorva saptamani de munca sustinuta. Cred ca in acest domeniu, cei care sunt de specialitate trebuie sa-si spuna punctul de vedere. Legea vaccinarii  are ca scop scaderea suferintei. Aceasta lege va avea niste norme foarte usor de implementat. Legea achizitiilor publice ne va da libertatea de a contracta vaccinurile pentru urmatorii cinci ani, insa trebuie luate in calcul o serie de aspecte tehnice”, a declarat Dr. Lazlo Attila, Presedinte, Comisia pentru Sanatate Publica, Senatul Romaniei.

Zilele trecute, legea vaccinarii a trecut de Senat si a ajuns la Camera Deputatilor pentru dezbatere.

Continut educational:

“In Uniunea Europeana, 19 tari au vaccinarea obligatorie. Nu voi fi eu cel care va spune ca legea nu e despre obligativitate, obligatia este a statului. Acest proiect a trecut de Senat, iar saptamana viitoare va ajunge in Camera. Dezbaterile trebuie sa inceapa cat de repede, pentru ca toti sa-si spuna parerea pentru a avea o forma finala care sa mearga spre promulgare. In momentul in care este promulgata, legea intra in vigoare in termen de trei zile. Daca reusim sa avem legea aprobata si promulgata, putem spune ca vom avea o lege in 2017, nu in 2018. Aceasta lege pune pe primul loc interesul copilului, care are dreptul la sanatate. Toti avem obligatia de a asigura sanatatea copiilor. Imi doresc ca toti colegii mei din Camera Deputatilor sa sprijine proiectul legii vaccinarii”, a declarat Conf. Univ. Dr. Florin Buicu, Presedinte, Comisia pentru Sanatate si Familie, Camera Deputatilor.

Pieter Bult, reprezentantul UNICEF in Romania, a vorbit despre importanta imunizarii prin vaccinare la nivel  global, aducand si exemple din proiectele pe care organizatia le desfasoara in Romania.

“Intre 2000 si 2015, rata mortalitatii infantile la copiii sub cinci ani cauzata de rujeola a scazut cu 85%, iar rata mortalitatii cauzate de tetanosul neonatal a scazut cu 83%. Insa, in ciuda acestor progrese, la nivel mondial, 1.5 milioane de copii continua sa moara anual din cauza unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. UNICEF este pregatit sa sprijine in Romania o strategie si un plan pe termen lung prin punerea in aplicare a unei legi exhaustive privind vaccinarea si a unui nou program national de vaccinare. Dezinformarea cu privire la vaccinare are consecinte grave. Guvernele trebuie sa monitorizeze indeaproape perceptia publicului, sa contracareze dezinformarea si sa promoveze beneficiile imunizarii. Imunizarea este una dintre reusitele de sanatate publica cele mai importante si cost-eficiente din timpurile moderne. Rezultatele programelor de imunizare multiplica de aproximativ 44 de ori costurile investite” a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Parintele Horia Prioateasa, reprezentatul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat un apel la protejarea vietii si a sanatatii copiilor, accentuand inca o data ca “biserica sustine programele publice de vaccinare care au scopuri terapeutice”.

Pentru mai multe referinte accesati www.stopgripa.ro, www.proimunizare.ro, http://www.who.int/en

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: