Legislatia din Romania privind avorturile, ambigua. O maternitate cere schimbarea legii
Legislatia din Romania privind avorturile, ambigua. O maternitate cere schimbarea legii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/legislatia-din-romania-privind-avorturile-ambigua-o-maternitate-cere-schimbarea-legii/
Se intampla in Romania. O femeie din Bacau a cerut ca fatul de doar 22 de saptamani, pierdut in urma unei hemoragii puternice, sa ii fie dat de la spital pentru a-l inhuma.
Conducerea Maternitatii “Cuza Voda” din Iasi, unitatea unde a fost internata femeia, cere clarificarea legislatiei privind avorturile din Romania pentru ca legea si protocolul spitalului prevedeau ca acesta trebuia incinerat.
De altfel, reprezentantii maternitatii Conducerea Maternitatii „Cuza Voda” din Iasi sustin ca au fost nevoiti sa returneze familiei fatul de 22 de saptamani pentru inhumare, dupa ce unitatea a fost reclamata la Ministerul Sanatatii si la Directia de Sanatate Publica, desi legislatia precizeaza ca, in astfel de cazuri, nu se elibereaza certificate de deces, iar ramasitele fatului se incinereaza.
Femeie de 30 de ani, din Bacau, insarcinata in 22 de saptamani, a fost transportata la Iasi saptamana trecuta, cu hemoragie puternica. Medicii au descoperit ca ea suferea de „placenta previa”, situatie in care placenta acopera total sau partial din deschiderea colului uterin. Astfel, medicii au considerat ca a fost necesara o interventie chirurgicala de urgenta.
“A fost extras un avorton neviabil de 480 de grame. Am avut apoi surpriza ca familia sa ne ceara acel avorton, ca sa fie inhumat”, a declarat managerul Maternitatii „Cuza Voda”, profesorul doctor Mircea Onofriescu, citat de Medifax.
Legislatia statelor UE prevede ca, in cazul in care copilul este nascut mai devreme de 24 de saptamani, acesta trebuie incinerat, insa managerul maternitatii sustine ca familia a cerut insistent ca fatul sa fie returnat pentru inhumare si a depus plangere la Directia de Sanatate Publica si la Ministerul Sanatatii in acest sens.
“Am fost reclamat ca nu am acordat dreptul de inhumare a acestui avorton. Legea din Romania considera avort tot ce este nascut sub 28 de saptamani, iar pana la 37 de saptamani vorbim de nasteri premature. Ne-am aliniat la cele mai stricte criterii si consideram avort sub 24 de saptamani. In acest caz nu am putut elibera un certificat constatator de deces si stiam ca nu se poate face o inhumare fara el”, a mai precizat managerul maternitatii citat tot de Mediafax.
Tot el mai sustine ca legislatia nu este suficient de clara in ceea ce priveste cine are dreptate in astfel de cazuri, pentru ca legea care spune ca fatul sub 24 de saptamani trebuie incinerat se contrazice cu un ordin dat de Ministerul Sanatatii in 2012, in care se precizeaza ca, odata extras din organismul matern, indiferent de varsta de gestatie, fatul este declarat viu daca da semne de viata.
0 Comentarii