Lepra, in continuare o problema la nivel mondial

22/01/2015

Lepra, in continuare o problema la nivel mondial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lepra-continuare-o-problema-la-nivel-mondial/

lepraIn continuare, lepra ramane un flagel, asta dupa ce in lume se descopere aproximativ 200.000 de cazuri noi in fiecare an.

Consecintele acestei boli sunt teribile, spun expertii, care vorveste de preventie prin screening si tratament precoce.

“Situatia este fara speranta si nu se intrevede finalul”, spune profesorul Vincent Jarlier, un specialist in domeniu, citat de Agentia France Presse.

 La sfaristul acestei luni  va fi marcata Ziua Mondiala impotriva Leprei.

“Aceasta este in primul rand o boala a saraciei”, a precizat si dr. Roch Christian Johnson din Benin, reamintind ca lepra continua sa loveasca in acele tari unde sistemele de sanatate sunt “slabe”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) soune ca numarul de noi cazuri descoperite a fost sub 300.000 in 2005 si ca de atunci s-a stabilizat intre 200.000 si 300.000 pe an, ajungandu-se la 215.000 in 2013, dintre care 10% sunt copii.

Lepra este cauzata de o mycobacterie care se transmite prin tractul respirator, fiind o  boala infectioasa grava, cunoscuta inca din antichitate, dar care a disparut spontan din tarile occidentale paralel cu cresterea nivelului de trai si a nivelului de igiena, mai noteaza AFP.

Boala ataca la inceput pielea si in cele din urma nervii, daca este lasata netratata, putand provoca paralizie si mutilarea membrelor, precum si lezarea ochilor pana la orbire.

Evolutia lenta, cu o perioada de incubare de pana la un deceniu si uneori chiar mai mult, face ca lepra sa fie o maladie dificil de controlat in douazeci de tari sarace din zone cum sunt Asia de Sud si Africa.

Tot potrivit OMS, India este tara cea mai afectata (peste 127.000 de noi cazuri descoperite in 2013), urmata de Brazilia (31.000 de cazuri), Indonezia (17.000 de cazuri) si doua tari din Africa — Etiopia si Republica Democratica Congo (intre 3.500 si, respectiv, 4.500 de cazuri noi).

Datorita chimioterapiei dezvoltate in anii ’80 si cu tratamente care combina trei antibiotice, oferite gratuit de catre OMS din anul 1995 pentru tarile sarace, intre 15 si 16 milioane de persoane au fost vindecate de-a lungul anilor, 20% pana la 30% ramanand cu infirmitati definitive, spune si Agerpres.

Dar, in absenta unui vaccin eficient, depistarea precoce ramane singura arma care poate limita aceste efecte, intaresc specialistii.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: