Lider de sindicat: Medicii care nu sunt infectionisti si care trateaza bolnavii de Covid-19 nu au acoperire in caz de malpraxis
Lider de sindicat: Medicii care nu sunt infectionisti si care trateaza bolnavii de Covid-19 nu au acoperire in caz de malpraxis
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lider-de-sindicat-medicii-care-nu-sunt-infectionisti-si-care-trateaza-bolnavii-de-covid-19-nu-au-acoperire-in-caz-de-malpraxis/
Medicii care nu sunt infectionisti si trateaza pacienti bolnavi de Covid-19 in spitalele generale transformate in spitale suport covid ingrijesc pacientii cu teama proceselor care ar putea fi intentate de apartinatori, deoarece asigurarea de malpraxis nu este valabila la aceasta boala, spune copresedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Radu Vasile.
Liderul sindical sustine ca acesti medici sunt in situatia de a profesa pe competente de boli infectioase fara a avea drept de libera practica pe aceasta specializare, relateaza Agerpres.
“Covid-ul e o boala infectioasa, iar spitalul general se transforma cu acte in regula in spital de boli infectioase, cu sectii de boli infectioase. Personalul medical din acele sectii e personalul care e acolo, care exista in spitalul general, pe sectiile de Chirurgie, de Ginecologie, toate sectiile dintr-un spital. Deci, sectia de Chirurgie se transforma in sectie de Boli Infectioase. Chirurgii trateaza covid, ca si infectionistii. Dar ei nu pot trata ca infectionisti. El e chirurg. (…) nu ca refuza sa trateze, ci le e frica. Ca sa fim foarte exacti, in fata legii, pentru ca e profesie liberala: medicii, asistentii, biologii, chimistii din sistem sunt obligati sa-si faca o polita de malpraxis. Sunt obligati s-o aiba, pentru ca daca nu o au nu primesc drept de libera practica. Pe specialitatea lor fac polita de asigurare si pe ea primesc drept de libera practica. La ora actuala, ei au aceeasi autorizatie de libera-practica si polita de asigurare e aceeasi. Asiguratorul asa te asigura: pe caz de malpraxis pe profesia ta”, a explicat Radu Vasile, potrivit sursei citate.
In aceasta situatie, medicilor respectivi le e frica de perspectiva actionarii in judecata de catre familiile pacientilor decedati de covid, iar astfel de procese deja au aparut.
“Medicii carora li s-a transformat spitalul in spital de faza doi, in spital-suport covid si cei de la sectiile care s-au transformat in sectii de covid nu au acoperire in caz de malpraxis, ori asta e o chestiune de plata, de aia isi fac polita. (…) Acum, in aceasta situatie, el e cu pieptul gol in fata plangerilor de la pacienti, de la apartinatori. Eu stiu de un prim proces, daca n-o fi al doilea, in Tulcea. Urgentista de la Tulcea, care a facut covid si a decedat. Familia a deschis proces de ucidere din culpa, iar de acum o sa vina restul proceselor. Tu dai in judecata spitalul, dar nu spitalul te trateaza, spitalul doar te parcheaza, ai un medic curant si procesul asa merge: ‘Cine e persoana care te-a tratat?’. Nu cladirea spitalului, nici managerul. Deci, plangerea se face impotriva spitalului si impotriva medicului despre care familia considera ca nu i-a facut un tratament adecvat. E dreptul lor. Deci nu e o nemultumire, e o groaza, o frica. Efectiv acum, cand au realizat, medicii stau si se intreaba: ‘Noi ce facem?'”, a mai spus liderul de sindical.
Elsustine ca judecatorii ii vor incrimina pe medicii respectivi pentru ca au acceptat sa trateze pacienti de boli infectioase fara a avea drept de practica pentru aceasta specializare.
“Nu cerem imunitate pentru ei, ci reducerea responsabilitatii. Ei stiu ca si-au depasit competentele, la judecator o sa-l intrebe: ‘Tu le ai pe astea?’. ‘Nu prea le am’. ‘Pai tu ti-ai cam depasit competentele’. ‘Le-am depasit, dar ce era sa fac?’ ‘Trebuia sa n-o faci!’ Cand se va linisti treaba, asa vor fi ei judecati – ca ar fi trebuit sa refuze. Daca toti ar refuza, s-ar inchide spitalele”, a mai adaugat liderul, conform sursei citate.
Cu toate acestea, Radu Vasile da asigurari ca medicii de alte specialitati nu vor refuza sa trateze bolnavii de covid, deoarece situatia celor internati este foarte grava.
“Ei nu pot sa refuze. Daca ati intra intr-o sectie de covid, ati ramane socat: cadre medicale cu experienta, cu 20 de ani vechime, sunt efectiv speriate. Virusul a devenit foarte agresiv, pacientii se degradeaza in fata lor. (…) e o alta conditie de munca, care psihic devine imposibil de dus”, mai spune copresedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Etichete: asigurare malpraxis, acoperire malpraxis covid, medici care trateaza cazuri covid
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii