Lider Sanitas despre stimulentele de risc: Vor fi surprize. Salariatii vor refuza sa lucreze, vor protesta pentru ca sunt nemultumiti
Lider Sanitas despre stimulentele de risc: Vor fi surprize. Salariatii vor refuza sa lucreze, vor protesta pentru ca sunt nemultumiti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lider-sanitas-despre-stimulentele-de-risc-vor-fi-surprize-salariatii-vor-refuza-sa-lucreze-vor-protesta-pentru-ca-sunt-nemultumiti/
Reprezenantii Sindicatului Sanitas spun ca salariatii din Sanatate sunt foarte nemultumiti ca nu au primit inca stimulentele si sporurile COVID prevazute de lege si nu exclud posibilitatea de a recurge la instantele de judecata pentru a intra in posesia sumelor cuvenite.
“Dupa primele doua-trei luni de zile in care s-au promis salariatilor multe, multe lucruri si ma refer in primul rand la venituri si atentia cuvenita, practic astazi, cand vorbim de pandemie, care se pare ca este mai serioasa ca fenomen fata de lunile aprilie si mai, asistam neputinciosi, pana la urma. Salariatii ne suna in fiecare zi pe noi sa ne intrebe cand se vor da niste drepturi salariale si aici ma refer in primul rand la stimulentul de risc pentru perioada starii de urgenta reglementat de Legea 82, legea care a aprobat Ordonanta 43 care a extins ca si beneficiari un numar important de alte categorii de personal medical, colegii din asistenta sociala, furnizorii de servicii sociale si multe, multe alte categorii. A aparut legea de trei luni de zile, totul e frumos, dar nicio veste de unde vor fi luate aceste sume de bani. Legea e in vigoare, teoretic produce efecte, dar nimeni nu ne spune de unde vor veni banii respectivi.”, a declarat Vasile Neagovici, liderul Sanitas Covasna, citat de Agerpres.
O alta nemultumire este legata de legea privind meritele personalul medical, care a fost adoptata de Parlament si este in vigoare de trei luni, existand si un ordin emis de Ministerul Sanatatii pe aceasta tema.
“Legea 56, pe langa alte facilitati pentru personal, prevedea si acordarea unor sporuri diferentiate in functie de responsabilitatea fiecarui salariat, intre 5 si 30% in perioada starii de urgenta si trei luni dupa incetarea starii de urgenta. Astazi suntem in 17 august si niciun salariat din sanatate care se incadra in categoria beneficiarilor nu a primit un leu. Salariatii intreaba, mai ales cei din zona Infectioase, care lucreaza in mod direct cu pacientii COVID de la jumatatea lunii martie. Am avut intalniri la nivelul spitalelor, am convenit ca vor calcula acele sume, dar nimeni nu le spune de unde vor veni banii. Cert este ca la Casele de Asigurari de Sanatate nu a venit niciun leu in plus pentru acoperirea acestor drepturi legale”, a precizat liderul sindical.
Potrivit acestuia, lucratorii din sistemul sanitar au facut eforturi deosebite in toata aceasta perioada, tocmai de aceea nu exclud nici posibilitatea de a recurge la proteste daca nu-si vor primi banii.
“Colegii mei de la Bucuresti in fiecare zi interpeleaza Ministerul Sanatatii cand vor veni stimulentele de risc, cand vor veni banii pentru sporul asta si alte multe aspecte ce tin de perioada aceasta destul de complicata (…) Ne gandim sa actionam in instanta, dar mi se nedrept sa stam un an in instanta ca sa cerem niste bani stabiliti prin lege (…). Va spun, dupa perioada asta de vara in care chiar am vazut colegi de ai mei dupa sase ore de stat combinezon, am vazut ce inseamna sauna aceea, cred ca vor fi surprize. Surprize in sensul in care salariatii, fara sa ne mai intrebe, vor refuza sa intre sa lucreze, vor protesta pentru ca sunt foarte nemultumiti”, a mai spus Vasile Neagovici, potrivit sursei citate.
Etichete: stimulente de risc, stimulent cadre medicale covid, acordare stimulent de risc personal medical pandemiei, sanitas
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii