Limfangioleiomiomatoza (LAM) – simptome, diagnostic si tratament

31/03/2025
Limfangioleiomiomatoza (LAM) – simptome, diagnostic si tratament

Limfangioleiomiomatoza (LAM) – simptome, diagnostic si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/limfangioleiomiomatoza-lam-simptome-diagnostic-si-tratament/

Limfangioleiomiomatoza (LAM) este o boala extrem de rara, cu o incidenta de 5 cazuri la 1 milion de persoane, si afecteaza aproape exclusiv femeile la varsta fertilitatii. Afectiunea este caracterizata de formarea unor chisturi pulmonare cu posibila afectare renala.

Potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara, LAM a fost incadrata de catre OMS ca neoplasm metastazant de grad scazut, si asta cu atat mai mult cu cat nu sunt pe deplin intelese mecanismele care duc la aparitia bolii.

Simptome LAM

Printre simptome se numara:
• dispneea (dificultatile de respiratie)
• pneumotoraxul (colapsul pulmonar cauzat de patrunderea aerului in spatiul dintre plamani si peretele toracic, prin ruperea chisturilor pulmonare)
Simptome mai putin intalnite sunt: tusea, hemoptizia, formarea de angiomiolipoame (tumori renale) si chilotorax (acumulare de limfa in cavitatea pleurala).

Diagnostic LAM

“Diagnosticul poate fi uneori dificil de stabilit, deoarece simptomele bolii sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni pulmonare, printre care se numara astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau bronsita.”, precizeaza Dr. Dorotea Cioanca, medic rezident pneumolog, intr-o informare a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, pentru a se stabili un diagnostic corect, conform ghidurilor, sunt necesare urmatoarele investigatii:

• CT de torace care sa arate prezenta chisturilor pulmonare,
• explorari functionale respiratorii
• investigatii de laborator, in unele cazuri fiind necesare date histopatologice obtinute prin biopsie pulmonara chirurgicala.

“Pacientele tind sa experimenteze pierderea treptata a functiei pulmonare. De obicei, acest proces este lent, dar poate evolua mai rapid la anumite persoane.”, mai informeaza medicul pneumolog.

Deocamdata, pentru aceasta afectiune nu exista un tratament, insa exista modalitati de interventie care sa ajute la gestionarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta implica monitorizarea starii de sanatate pentru evaluarea stabilitatii sau a progresiei afectiunii, administrarea unui tratament simptomatic pentru ameliorarea respiratiei sau oxigen suplimentar pentru reducerea dispneei.

De asemenea, in cazul episoadelor repetate de pneumotorax sau chilotorax, se impune realizarea de pleurodeza sau pleurectomie, pentru a preveni recidiva acestora.

Tratament LAM

Tratamentul principal pentru LAM este reprezentat de inhibitori ai mTOR (sirolimus). Acest medicament ajuta la prevenirea pierderii functiei pulmonare.

Ca ultima optiune, in cazul unui LAM avansat, este transplantul pulmonar.

Gestionarea simptomelor LAM

Pentru gestionarea eficienta a simptomelor LAM, se recomanda urmatoarele masuri:

• Evitarea fumatului.
• Vaccinarea impotriva gripei si impotriva pneumococului.
• Mentinerea unei greutati corporale in limite normale si evitarea sedentarismului.
• Programe de reabilitare pulmonara
• Evitarea utilizarii medicatiei anticontraceptive fara indicatie medicala.
• Consultarea specialistului in ceea ce priveste sarcina, deoarece simptomele se pot agrava din cauza nivelurilor mai ridicate de estrogen.
• Evitarea terapiei de substitutie hormonala (HRT) postmenopauza.

Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: limfangioleiomiomatoza, LAM, boala LAM, simptome LAM, diagnostic LAM, tratament LAM, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: