Lupta cu cancerul si lipsa de intelegere la locul de munca

27/08/2019
Lupta cu cancerul si lipsa de intelegere la locul de munca

Lupta cu cancerul si lipsa de intelegere la locul de munca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lupta-cu-cancerul-si-lipsa-de-intelegere-la-locul-de-munca/

Unu din trei pacienti diagnosticati cu cancer amana sa-si informeze angajatorul despre boala pentru ca se teme de lipsa de intelegere sau de excluziune.

Un studiu realizat pe un grup de pacienti de cancer a aratat ca aproximativ 17% dintre cei chestionati au decis, de comun acord cu angajatorul, sa incheie colaborarea, iar 6 din 100 se simt obligati sa demisioneze, asta chiar daca nu li se cere explicit acest lucru.

“Intentionata sau nu, discriminarea la locul de munca in cazul pacientilor cu afectiuni oncologice exista. Pacientul care primeste un astfel de diagnostic are nevoie de sprijin, nu doar de la personalul medical care il trateaza si de la familie, ci si de la colegi si angajatori. Intr-o perioada atat de grea pentru el, cand riscul de depresie este extrem de mare, acest pacient/angajat are nevoie sa stie ca este in continuare valoros pentru companie si ca nu este definit de boala de care sufera. Cred ca inca mai este mult de lucrat in ceea ce priveste acceptarea la locul de munca. De altfel, studiile arata ca in aceste cazuri, colegii de la locul de munca pot forma o retea vitala de sprijin. Conversatiile despre aceasta afectiune, faptul ca pastreaza legatura cu pacientul cat timp acesta lipseste, toate pot avea un impact pozitiv in recuperarea fizica si psihica a angajatului bolnav”, a precizat Alina Comanescu, presedinte Asociatia Sanatate pentru Comunitate.

De altfel, in multe cazuri lucrurile nu se imbunatatesc nici pentru cei care au incheiat tratamentul si vor sa se intoarca la munca.

Sondajul arata ca 60% dintre ei isi reiau activitatea la acelasi angajator, dar peste 17% dintre acestia sunt retrogradati. Studiul mai indica si ca peste jumatate dintre cei care au reusit sa se angajeze din nou nu considera ca au primit sprijin din partea angajatorului sau a colegilor de munca.

Continut educational:

“Pacientul oncologic are nevoie de sustinere si de intelegere, dar in acelasi timp nu trebuie sa fie tratat diferit din cauza acestui diagnostic. Capacitatea de munca este diminuata in anumite perioade ale tratamentului, este nevoie de concediu medical, insa etapele sunt bine determinate si odata finalizat parcursul, cei mai multi dintre pacienti isi pot relua activitatea. De-a lungul timpului, oamenii ne-au impartasit experiente variate, de la situatii in care au primit suport neconditionat si pe o perioada nedeterminata, pana la nevoia de a renunta la locul de munca, refuz de angajare si chiar adevarate conflicte intre angajat si angajator. Un pacient care beneficiaza de sprijin si are tot suportul familiei, al colegilor si al prietenilor trece mai repede si accepta mai usor momentul, ceea ce ne ajuta si pe noi in intentia curativa a tratamentului”, considera dr. Cristian Barbu, director medical in cadrul unui centru de radioterapie.

Cancerul este a doua cauza importanta de morbiditate si deces in Europa. In Romania, numarul cazurilor noi in anul 2018 a fost de aproximativ 83.000.

Studiul a fost realizat sub coordonarea Asociatiei Sanatate pentru Comunitate pe un esantion de aproape o suta de persoane, cu varste cuprinse intre 21 si 66 de ani, in perioada octombrie 2018 – iulie 2019.

Etichete: diagnostic cancer, cancerul si locul de munca, studiu cancer

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. heinrich henriete says:

    adevarat,si eu ma confrunt cu asa ceva in momentul de fata!dupa 2 ani de suferinta si tratament m-am intors la lucru,unde in loc de intelegere am primit multa umilinta si batjocura!…n-am avut cu cine sa ma sfatuiesc,cine sa-mi zica legal ce pot face!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: