Lupus, o boala dificil de diagnosticat | Tipuri de lupus
Lupus, o boala dificil de diagnosticat | Tipuri de lupus
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lupus-o-boala-dificil-de-diagnosticat/
Lupusul este o boala cronica autoimuna care apare atunci cand organismul ataca tesuturile sanatoase ale corpului.
Boala Lupus afecteaza articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, creierul si celulele sanguine, precizeaza medicii de la Institutul Clinic Fundeni.
Este dificil de diagnosticat, fiindca semnele seamana cu simptomele altor afectiuni, insa cel mai evident dintre acestea este aparitia unei eruptii faciale care se intinde pe ambii obraji.
“Printre cauzele Lupusului se presupun a fi determinarea genetica, asociata cu actiunea unor factori declansatori, precum expunerea la soare, factori hormonali sau anumite medicamente.”, transmit reprezentantii unitatii medicale.
Exista 4 tipuri de lupus:
- Lupus eritematos sistemic (LES);
- Lupus cutanat;
- Lupus indus de medicamente;
- Lupus neonatal;
Lupus eritematos sistemic (LES) – leziunile cutanate se prezinta sub forma unui „fluture” la nivelul obrajilor si nasului, fiind caracteristic acestei afectiuni.
Lupus eritematos cutanat – cel mai precoce diagnosticat datorita modificarilor la nivelul pielii care constau in placi eritematoase rotund-ovalare, atrofice, cicatriciale sau scuoamoase situate pe zone fotoexpuse sau chiar vezicule.
Lupusul indus de consumul de medicamente – este cauzat de o reactie la anumite medicamente si prezinta simptome similare cu LES. Medicamentele cel mai frecvent asociate cu aceasta forma de Lupus sunt unele prescrise in hipertensiunea arteriala si aritmie cardiaca si inca alte aproximativ 400 de medicamente. Lupusul indus de consumul de medicamente dispare cand pacientul opreste tratamentul care a dus la declansarea bolii, scrie si pe site-ul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.
Lupus neonatal – o forma mai rara care apare atunci cand anticorpii mamei trec la fetus. Copilul nenascut sau cel nou-nascut poate avea eruptii cutanate si poate dezvolta malformatii cardiace ce ii pot pune viata in pericol (bloc atrio-ventricular).
Simptomele difera de la persoana la persoana, insa majoritatea pacientilor cu Lupus au experimentat simptome precum: febra, astenie, scadere ponderala, manifestari musculoscheletale (artralgii/mialgii, artrite, miozita).
Etichete: lupus, tipuri de lupus, simptome lupus, cauze boala lupus
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii