Mai mult de 2 milioane de romani sunt infectati cu virusul hepatitei B sau C

05/04/2013

Mai mult de 2 milioane de romani sunt infectati cu virusul hepatitei B sau C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-mult-de-2-milioane-de-romani-sunt-infectati-cu-virusul-hepatitei-b-sau-c/

poza preventie prin vaccinIn perioada 5-6 aprilie are loc conferinta regionala a pacientilor cu afectiuni hepatice Hepatopac. Organizata de Filiala Cluj APAH-RO (Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice Romania) si Houston NPA  cea de-a doua editie a evenimentului  se desfasoara la restaurantul SUN din Cluj-Napoca si va reuni aproximativ 100 de participanti: pacienti cu afectiuni hepatice, familiile acestora si medici interesati de patologia hepatica. Hepatopac isi propune sa creasca gradul de informare medicala a bolnavilor cu afectiuni hepatice cronice si a apropiatilor.

Mai mult de 2 milioane de romani sunt infectati cu virusul hepatitei B sau C

Estimarile arata ca peste 2 milioane de romani traiesc cu virusul hepatitei B sau C. In prezent, doar 1% dintre cei infectati cu virusul hepatitei B au acces la tratament si sub 1% in cazul celor infectati cu virusul hepatitei C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% din pacienti, iar virusul hepatitei B e responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica,  iar unul din cinci pacienti cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic.

Potrivit datelor prezentate la editia inaugurala a evenimentului Hepatopac, aderenta la tratament poate fi decisiv influentata de masura in care medicul curant se ocupa de educarea medicala a pacientului. Astfel, aderenta la terapie este de 47% pentru pacientii carora medicii nu le-au oferit educatie terapeutica, dar poate urca pana la 61% in cazul celor care au beneficiat de informare din partea cadrelor medicale. 

Tematica conferintei Hepatopac

Organizatorii HEPATOPAC doresc sa abordeze problematica pacientilor cu boli hepatice cronice atat din perspectiva medicala, cat si din perspectiva sociala. Astfel, ziua de vineri, 5 aprilie va fi destinata in special aspectelor medicale, dezbatute in cadrul a doua sesiuni de conferinte (intre orele 12.00 si 17.00).

Pe agenda evenimentului se afla teme precum:

  • Ce sunt hepatitele cronice virale si cine trebuie sa le trateze?
  • Evolutia hepatitelor cronice virale
  • Manifestarile clinice ale hepatitelor cronice virale
  • Hepatitele cronice virale si sarcina
  • Diagnosticul de laborator in hepatitele cronice virale,
  • Stilul de viata al bolnavilor cu hepatita cronica virala
  • Mijloacele actuale de tratament antiviral
  • Reactiile adverse ale tratamentului antiviral si complianta la tratament
  • Vaccinarea in hepatita cronica virala
  • Legislatia actuala privind tratamentul hepatitei cronice virale si a cirozei hepatice.

Coordonatorul stiintific al evenimentului va fi prof. dr. Vasile Andreica, sef sectie Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj, iar printre lectorii care se vor adresa pacientilor in plen se afla: prof. dr. Victor Cristea, conf. dr. Cristina Mogosan, conf. dr. Paula Szanto, asist. univ. dr. Claudia Hagiu, sef lucrari dr. Adriana Cavasi, dr. Simion Baltes, dr. Lidia Ciobanu, dr. Dana Damian, dr. Liliana Dina, dr. Vasile Grumaz, dr. Dana Matei, dr. Roxana Zaharia, psiholog Cerasela Libeg si  Stelian Marginean-presedintele APAH Cluj.

Cea de-a doua zi a evenimentului se va concentra pe abordarea sociala a problemelor pacientilor cu afectiuni hepatice.

Prima editie Hepatopac a avut loc in martie 2012, la Cluj si a reunit peste 100 de pacienti, apartinatori si cadre medicale. Printre principalele teme abordate la editia inaugurala s-au aflat: complianta la tratament, perspectivele tratamentului pentru hepatitele cronice virale, stilul de viata al pacientilor cu afectiuni hepatice si discriminarea acestora pe plan social.

 

Material realizat de Houston NPA

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: