Malpraxisul medical in dezbatere publica

25/06/2013

Malpraxisul medical in dezbatere publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/malpraxisul-medical-in-dezbatere-publica/

malpraxisIn data de 21 iunie 2013, Ministerul Sanatatii a lansat spre dezbatere publica proiectul de Lege privind abrogarea Titlului XV “Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice” al Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Conform art. 642, malpraxisul medical este “un comportament profesional neglijent, inadecvat sau incompetent in exercitarea actului medical”. Acesta poate cauza “suferinta ce se putea fi evitata, vatamare a sanatatii ori a integritatii corporale sau deces, implicand raspunderea civila a personalului medical”.

Conform art. 647, pacientului I se va cere consimtamantul scris in cazul unor metode de preventie, diagnostic si tratament cu potential de risc. Varsta minima de exprimare a consimtamantului este 18 ani. In acelasi, timp, in cazul pacientilor lipsiti de discernamant, se va obtine consimtamantul de la reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata.

Conform art. 650, personalul medical raspunde civil pentru:

  • Eroare
  • Imprudenta
  • Cunostinte medicale insuficiente
  • Nerespectarea drepturilor pacientilor privind confidentialitatea, consimtamantul si acordarea asistentei medicale
  • Depasirea limitelor competentei

Conform art. 652, personalul medical nu este raspunzator pentru prejudiciile cauzate de:

  • Conditii de lucru, dotari insuficiente
  • Afecte adverse, complicatii, riscuri ale tratamentului sau metodelor de investigatie
  • Viciilor ascunse ale materialelor sanitare

 

In acelasi timp, furnizorii de servicii medicale, unitatile sanitare publice sau private, raspund civil pentru prejudiciile cauzate indirect in urma nerespectarii reglementarilor interne ale unitatii sanitare.

Conform art. 658, personalul medical este obligat sa incheie o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical.

Evaluarea si stabilirea erorii profesionale este realizata de catre experti medicali, stabiliti de catre Ministerul Sanatatii pentru fiecare specialitate.

Autor: Cristian Dorobantescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: