Managementul Bolilor Pulmonare – Pneumologia la granita cu alte specialitati
Managementul Bolilor Pulmonare – Pneumologia la granita cu alte specialitati
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/managementul-bolilor-pulmonare-pneumologia-la-granita-cu-alte-specialitati/
In fiecare an, in Uniunea Europeana, 1 din 8 decese este provocat de o boala respiratorie sau pulmonara si cel putin 6 milioane de persoane ajung sa se interneze intr-un spital, din cauza unei astfel de afectiuni, arata Fundatia Europeana a Plamanilor.
Boli precum pneumonia, tuberculoza, cancerul pulmonar si boala pulmonara obstructiva cronica au provocat, in total, aproximativ 9.5 milioane de decese, in 2008, in intreaga lume, conform datelor Fundatiei Europene a Plamanilor. Potrivit aceleiasi surse, fumatul, poluarea si infectiile respiratorii reprezinta cauzele principale ale aparitiei bolilor pulmonare si pot fi prevenite.
Cea de-a IV-a editie a Conferintei Managementul Bolilor Pulmonare, eveniment de referinta in pneumologia romaneasca, se va desfasura in acest an in perioada 2-3 octombrie 2015, la Hotel Ramada Parc din Bucuresti.
Tematica din acest an a evenimentului este „Pneumologia la granita cu alte specialitati” si se va incerca o noua abordare a subiectelor cu privire la managementul afectiunilor pulmonare, prin interdisciplinaritate.
In cadrul conferintei se vor dezbate teme vizand problematica bolilor pulmonare in Romania, importanta diagnosticarii precoce a bolii, limitarile si problemele pe care medicul pneumolog, si nu numai, le intampina in ingrijirea persoanelor cu boli pulmonare, precum si alte subiecte de interes.
“Dorim ca prin abordarea interdisciplinara a celei de-a IV-a Conferinte Managementul Bolilor Pulmonare sa aducem o plus-valoare continutului stiintific, punand accent pe importanta schimbului de experienta intre specialisti. Speram astfel, ca evenimentul nostru sa creeze prin diversitatea temelor un confort echipelor multidisciplinare, sa asigure un dialog constructiv, sa deschida si sa simplifice drumurile spre colaborari si dezbateri fructuoase, fiind in acest mod si un exemplu edificator al necesitatii organizarii si pe viitor a unor intalniri similare, aflate la granita dintre specialitati”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
In prima zi a evenimentului, pe 2 octombrie, medicii participanti la eveniment vor afla informatii despre: Sindromul de apnee de somn (prof.dr. Monica Pop), Tratamentul anticoagulant in practica medicala (dr. Cezar Pop), Arealul non–aderentei pulmonare. Cauze de non–aderenta in patologia pulmonara (dr. Cristian Oancea, Emanuela Tudorache), Severitatea BPOC din perspectiva nutritionala (conf.dr. Ovidiu Fira-Mladinescu, Voicu Tudorache), Medicina defensiva – mit sau realitate? (Ruxandra Ulmeanu, Alexandra Ulmeanu), Managementul bolilor respiratorii cronice in practica medicului de familie conform CoCa 2015 (dr. Daciana Toma), Granulomatoza Wegener: un cal troian (dr. Roxana Maria Nemes ), Diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar (conf.dr. Doina Tofolean, Laura Mazilu), Fumatul la femei, problema de sanatate publica (conf.dr. Doina Todea), Tehnici de abordare a pacientilor fumatori, adaptate medicului pneumolog (dr. Magda Ciobanu), Este screening-ul o metoda eficienta de detectie a cancerului bronhopulmonar? (dr. Dorin Vancea, Ionela Iovan).
In a doua zi a evenimentului, pe 3 octombrie, vor fi abordate urmatoarele teme: Comorbiditatile cardiovasculare in BPOC (prof.dr. Florin Mihaltan ), Tratamentul trombembolismului pulmonar in 2015 (dr. Gabriel Tatu-Chitoiu), Abordul hipertensiunii arteriale la pacientii cu boli cronice obstructive pulmonare (dr. Ruxandra Rajnoveanu), Algoritm de diagnostic in practica medicului de familie (dr. Valeria Herdea), Ecografia pleurala – tehnica neinvaziva indispensabila pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor pleurale (prof.dr. Gabriela Jimborean, Edith Simona Ianosi, Tudor Toma), Reabilitarea pulmonara si managementul bolilor pulmonare (conf.dr.Paraschiva Postolache), Somnul – o necessitate (dr. Oana Claudia Deleanu), Fumatul pasiv si riscul de astm si BPOC la copii (dr. Mihaela Oros ), Hipoxemia in bolile pulmonare cronice si raspunsul la oxigenoterapie (dr. Stefan Dumitrache-Rujinski), Sindromul obstructiv distal veriga de legatura intre astm si BPOC (conf.dr. Oana Arghir), Tratamentul actual al fibrozei pulmonare idiopatice (dr. Claudia Toma), Tuberculoza in Romania si locul ei intre tarile UE (prof.dr. Constantin Marica), Cum tratam o exacerbare a bronhopneumopatiei cronice obstructive? (dr. Beatrice Mahler, Constantin Marica, Ruxandra Ulmeanu).
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii