Manualul Merck – Simptome frecvente: Mase tumorale la nivelul gatului
Manualul Merck – Simptome frecvente: Mase tumorale la nivelul gatului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/manualul-merck-simptome-frecvente-mase-tumorale-la-nivelul-gatului/
Pacientii sau membrii familiei lor reclama prezenta unei mase palpabile la nivelul gatului sau aceasta poate fi descoperita intamplator in timpul unei examinari de rutina. In functie de cauza, aceasta masa poate fi dureroasa sau nedureroasa. Daca este nedureroasa, poate trece o perioada lunga pana cand pacientul sa solicite consult medical.
Textul de mai jos este o selectie din capitolul corespunzator disponibil in Manualul Merck-88 simptome frecvente
Etiologie
Masele palpabile la nivelul gatului pot avea mai multe cauze: infectioase, congenitale sau neoplazice.
La pacientii tineri, cele mai frecvente cauze sunt adenita reactiva, infectia bacteriana primara a ganglionilor limfatici, infectii sistemice.
Adenita reactiva apare ca raspuns la o infectie virala sau bacteriana a orofaringelui. Unele infectii sistemice (infectia cu HIV, TBC) provoaca adenopatii cervicale, mai degraba generalizate decat izolate.
Bolile congenitale pot determina o masa la nivelul gatului, in mod tipic de lunga durata. Cele mai frecvente sunt: chisturile ductului tireoglos, chisturile fisurii branhiale, chisturi sebacee sau dermoide.
Tumorile canceroase sunt mai frecvente la pacientii varstnici, dar pot aparea si la tineri. Ele includ cancere primare si metastaze ganglionare limfatice de la diverse neoplazii.
Cauzele maselor tumorale la nivelul gatului
In infectia orofaringiana virala sau bacteriana (faringita, IACRS, infectie dentara) simptomele frecvente sunt cele de IACRS, faringoamigdalita sau dureri de dinti.
Ganglionii limfatici multipli, hipertrofiati se pot asocial cu IACRS virala.
Abordarea diagnosticului trebuie sa implice o evaluare clinica, uneori culturi din faringe.
In cazul cancerelor primare care apar de obicei la pacientii varstnici, in mod tipic fumatori, consumatori de alcool, tumora primara poate fi sau nu vizibila sau palpabila.
Pentru cauze, manifestari si abordarea diagnosticului in bolile infectioase (HIV, mononucleoza, TBC, Limfadenita bacteriana primara), cancer, boli congenitale sau gusa simpla si tiroidita subacuta, vezi Manualul Merk.
Evaluare
Anamneza trebuie sa cuprinda istoricul bolii, ancheta complementara si antecedentele personale patologice, precum TBC, infectia cu HIV si factorii de risc pentru aceasta.
Ancheta complementara trebuie sa evidentieze dificultatile de inghitire sau vorbire si simptomele bolilor cronice.
Examenul fizic implica palparea masei tumorale de la nivelul gatului pentru a determina consistenta, prezenta si gradul durerii. Scalpul, urechile, cavitatile nazale, cavitatea bucala, nazofaringele, orofaringele, hipofaringele si laringele trebuie inspectate atent pentru semne de infectie sau leziuni vizibile.
Pentru anamneza completa si lista semnelor de gravitate vezi Manualul Merck.
Interpretarea manifestarilor
Factorii importanti de diferentiere pentru masele tumorale la nivelul gatului includ acuitatea, durerea si sensibilitatea, precum si consistenta si mobilitatea.
O masa tumorala cronica aparuta la un pacient tanar sugereaza un chist. O masa tumorala care nu este situata pe linia mediana la un pacient varstnic, in special care are factori de risc, trebuie considerata cancer pana la proba contrarie.
Examenele de laborator
Daca natura masei de la nivelul gatului este evidenta sau a aparut recent la un pacient tanar o masa sensibila, fara alte manifestari nu este nevoie de testare imediata.
Pentru alte examene de laborator vezi Manualul Merck.
Manualul Merck descrie cele mai frecvente 88 de simptome sub forma unui ghid practic, permitand specialistilor din sanatate sa evalueze cu acuratete un pacient pentru stabilirea tratamentului corect.
Manualul Merck pentru medicii de familie la oferta speciala aici. In formularul de comanda va fi introdus codul promotional “formaremedicala“.
0 Comentarii