Media UE in alocarea bugetelor pentru Sanatate este de 9%, iar in Romania de 4,5%

04/11/2024
Media UE in alocarea bugetelor pentru Sanatate este de 9%, iar in Romania de 4,5%

Media UE in alocarea bugetelor pentru Sanatate este de 9%, iar in Romania de 4,5%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/media-ue-in-alocarea-bugetelor-pentru-sanatate-este-de-9-iar-in-romania-de-45/

Aproximativ 23% din banii din sistemul sanitar sunt platiti de cetateni pentru medicamente compensate si pentru servicii medicale private, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Potrivit demnitarului, media Uniunii Europene in alocarea bugetelor pentru Sanatate este de 9% si in Romania, 4,5%.

“Acel 9% nu sunt doar fonduri publice, sunt si fondurile care se dau – cum sa spune – din buzunar. Noi ne apropiem de 6% fonduri publice plus ceea ce platesc oamenii. Undeva in jur de 23% din banii din Sanatate sunt bani pe care ii platesc oamenii pentru medicamente compensate, pentru servicii medicale private. Cam 23%, acolo suntem. Asa ca la 4,5% mai trebuie sa adaugam 1% si ceva. Ne apropiem de ceea ce va spuneam eu, de 6%, dar este putin”, a declarat ministrul, la evenimentul ‘Romania inovatoare: stat membru rezilient si competitiv in UE si OCDE’

In context, el a subliniat importanta unei colectari bugetare eficiente.

“In 2023, colectarea la buget a fost de 27% din PIB, iar media Uniunii Europene e de 40%. Cred ca asta este raspunsul, adica trebuie sa alocam bani (…) mai multi in sectorul de sanatate. Dar acest lucru este posibil in momentul in care toate mecanismele financiare sunt functionale, iar aceasta raportare la Uniunea Europeana are in vedere toate elementele, nu doar la alocarea pentru Sanatate, ci si la PIB-ul unei tari cum e Romania in raport cu PIB-ul european si la colectarea la buget a veniturilor care trebuie sa se apropie de media Uniunii Europene”, a mai precizat Rafila.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe si coordonatorul national pentru procesul de aderare a Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Luca Niculescu, a evidentiat beneficiile apartenentei la aceasta organizatie.

De asemenea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Ramona Chiriac, a prezentat cateva statistici privind sistemul sanitar romanesc in raport cu standardele UE.

“Privind la radiografia sistemului de Sanatate romanesc, vedem eforturi reale, institutionale, de imbunatatire a situatiei, precum si provocari sistemice. Sistemul Sanatatii din Romania se confrunta cu provocari semnificative. De exemplu, din cauza deficitului de forta de munca si competente. In 2021, densitatea medicilor a fost de 3,5 la 1.000 de locuitori, mai mica decat media europeana, in pofida numarului mai mare de absolventi de studii medicale.

Raportul dintre asistentii medicali si populatie a fost deosebit de scazut, cu doar 0,9 asistenti medicali la 1.000 de persoane, comparativ cu media Uniunii Europene, de 7,9. In plus, numarul absolventilor asistenti medicali este printre cele mai scazute din UE”, a afirmat aceasta.

Ea a adaugat ca emigrarea personalului medical exacerbeaza si mai mult acest deficit de personal.

“Romania este un stat al Uniunii Europene cu a treia cea mai scazuta speranta de viata la nastere, cu a treia cea mai mare rata a mortalitatii din cauze tratabile. Avem o medie sub media Uniunii de imbolnavire de cancer, dar avem o medie peste media Uniunii de mortalitate din cauza cancerului, detectat in ultimul stadiu in general. Cheltuielile de sanatate pentru prevenire sunt sub media Uniunii Europene, avem un consum al antibioticelor in crestere, un ritm lent in adoptarea e-Sanatatii si digitalizarea generala a sistemului de Sanatate”, a punctat Chiriac.

Etichete: buget sanatate, alocare bugetara sanatate, bani pentru sistemul public de sanatate, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: