Medic: Aerul poluat ii afecteaza in mod disproportionat pe cei mai vulnerabili din comunitate
Medic: Aerul poluat ii afecteaza in mod disproportionat pe cei mai vulnerabili din comunitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-aerul-poluat-ii-afecteaza-in-mod-disproportionat-pe-cei-mai-vulnerabili-din-comunitate/
Poluarea aerului exterior este omniprezenta, producand efecte globale pe diverse planuri: climatic, economic si nu in ultimul rand medical, precizeaza Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, in contextul Zilei internationale a aerului curat.
“Aerul poluat ii afecteaza in mod disproportionat pe cei mai vulnerabili din comunitate, si aici ma refer la femei, copii si persoanele in varsta. Copiii sunt in mod deosebit mai susceptibili la efectele nocive ale poluarii aerului exterior. Desi in acest moment este o provocare sa identificam efectele poluarii aerului exterior asupra pacientilor individual, intelegerea elementelor de baza ale poluarii aerului in aer liber este esentiala pentru furnizorii de servicii medicale respiratorii.”, a scris Dr. Beatrice Mahler pe pagina sa de Facebook.
Principalele mecanisme prin care poluantii atmosferici isi exercita efectele daunatoare sunt cresterea stresului oxidativ la nivelul celulei responsabil de imbatranirea precoce sau distrugerea celulei, inducerea unui raspuns inflamator si dereglarea sistemului imunitar prin reducerea capacitatii acestuia de a limita raspandirea agentilor infectiosi.
Potrivit medicului, aceasta influenta incepe in varsta prenatala si continua in timpul copilariei, perioada cea mai susceptibila a vietii, din cauza unei eficiente mai scazute a detoxifierii organismului. Totodata, metabolism crescut in perioada copilariei, necesar cresterii, presupune si un consum de oxigen crescut, asigurat de o frecventa respiratorie crescuta. Acest mecanism duce la o cantitate crescuta de poluanti inhalata pe unitate de masa corporala, fata de un adult care traieste in acelasi mediu.
“Particule poluante atunci cand sunt inhalate pot produce leziuni la nivelul plamanilor sau atunci cand trec in sange provoaca sau exacerbeaza boli sistemice prin mecanisme proinflamatorii, inclusiv afectiuni boli cardiovasculare, diabet, obezitate, nastere prematura, preeclampsie si cancer. Poluarea aerului este implicata in tulburari acute, cum ar fi exacerbarile astmului si infectiile respiratorii superioare si inferioare, inclusiv bronsiolita, tuberculoza si pneumoniile. Poluantii pot contribui, de asemenea, la aparitia leziunilor pulmonare cronice sau a cancerului pulmonar.”, a mai precizat medicul, care a indemnat la constientizarea importantei unui aer curat.
Etichete: aer curat, poluare, afectiuni respiratorii, beatrice mahler
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii