Medic de familie in vacanta – misiune imposibila
Medic de familie in vacanta – misiune imposibila
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-de-familie-in-vacanta-misiune-imposibila-2/
Este Iulie. Tot poporul pleaca macar o saptamana in vacanta. Unii isi aduc aminte de vremurile de alta data cand plecau cate 4 saptamani. Ei, nu-i bai, acum este economie de piata si am cabinetul meu, deci e normal sa plec mai putin in vacanta.
Dar cum sa procedez? Mai jos am schitat cu ajutorul Dr. Ileana Efrim, medic Primar in Medicina de Familie si membru in Consiliul Director al AMFB, pasii uzuali pe care un medic de familie ii face pentru concediu, in urma experientei sale de medic care a infruntat ambele roluri: de medic inlocuitor si de antreprenor care a plecat in vacanta.
Ma pregatesc sa plec in concediu
1. Trebuie sa gasesc un medic de familie inlocuitor. Pentru cei din urban, eventual cu mai multe cabinet la un loc, e ceva mai usor. Pentru cei din rural cu un cabinet la zeci de KM de alt medic e o provocare;
2. Odata gasit acest medic inlocuitor: pot sa convin cu el sa facem prin “reciprocitate” sau daca nu este posibil, il angajez cu contract.
- Reciprocitatea functioneaza doar pentru medici care sunt déjà amandoi in contract cu Casa de Asigurari, cu parafele si semnaturile electronice inregistrate in softul Casei de Asigurari;
- Daca medicul pe care l-am gasit disponibil sa ma inlocuiasca nu este in contract cu Casa de Asigurari, fac contract de munca cu un alt medic de familie. Din experienta, mie mi se pare un demers complicat, fiind un contract pe durata limitata, declarat la camera de munca si cu plata tuturor taxelor si impozitelor la fisc…
- Medicul inlocuitor trebuie sa aiba:
- Licenta de inlocuire de la Colegiul Medicilor
- Semnatura electronica personala
- Contract de munca pe perioada determinata (conventie de inlocuire) sau aici poti completa, daca e loc si nu devine prea stufos…
3. Anunt din timp la Casa de Asigurari ducand Conventia de Inlocuire si seria semnaturii electronice a colegului sau colegei inlocuitoare prin drumuri dedicate pentru a ma asigura ca medicul inlocuitor indeplineste toate criteriile de contract cu CASMB si parafa lui va fi acceptata in sistem iar consultatiile lui validate si platite….
Anunt programul de inlocuire – un numar de ore din programul sau de consultare, in plus fata de programului sau propriu de cabinet.
Calculul este astfel: jumatate din timpul de consultatiila cabinet si jumatate din timpul de consultatii la domiciliu, adica 2,5 ore si 1 ora minim pe zi, in plus fata de programul medicului care te inlocuieste si aceste prelungiri se fac fara sa deranjeze programul medicului inlocuitor. Consultatiile se desfasoara la alegere fie in cabinetul celui care pleaca in vacanta, fie al celui care inlocuieste. Una peste alta insemana 10,5 ore de munca pentru medicul inlocuitor pe zi; cine vrea sa faca chestia asta mai mult de o saptamana? Poate doua???
4. Statul Roman a avut grija sa imi impuna o conventie de angajare pentru inlocuitor, cu termeni fixati prin lege, casa de sanatate il plateste direct pe inlocuitor. (Desigur, doar Medicii de familie ca manageri ai propriului lor cabinet au aceste contracte impuse).
5. Am grija sa nu am programari in perioada respectiva, pentru ca exista un numar maxim de servicii in zilele respective, tiparesc un afis de pus pe usa cu durata concediului, cine ma inlocuieste, programul inlocuitorului, etc
Plec in concediu
Ce se intampla in prima zi de concediu este ca inlocuitorul de regula nu poate emite documente medicale (adica o banala reteta electronica pentru pacientii proprii sau pentru pacientii care au fost alungati din spitale fara aceasta reteta). Se ia legatura cu Casa care in ziua respective are de operat modificarile anuntate (in SIUI) si are de comunicat serialul semnaturii electronice catre departamentul lor IT si abia apoi se normalizeaza situatia. Aceste operatiuni se fac exact in prima zi de concediu, sunt consumatoare de timp, ceea ce face ca de regula, prima reteta electronica (aici e mai complicat) sa poata fi eliberata in ziua respectiva dupa pranz. Evident, daca lucrezi la cabinet pe un alt soft decat SIUI, atunci mai dureaza un pic si instalarea semnaturii electronice a medicului inlocuitor… uneori, prima zi e “pierduta” pentru retete… din fericire poti da trimiteri, etc.
Practic, de cele mai multe ori abia de a doua zi se pot elibera aceste date. In prima zi se lucreaza off-line.
In cabinet pacientii nu au idée pe cine sa dea vina, dar cu siguranta cel mai aproape este medicul de familie inlocuitor, care primeste majoritatea reprosurilor. De aceea o buna pregatire este slavarea: pacientii sunt anuntati din timp, primesc retete pe 2-3 luni chiar si cei cu venituri asa de mici, ca nici nu vrei sa stii cum si le vor cumpara… si asta e posibil mai ales vara, ca au cheltuieli mai putine. O alta repercusiune este ca am inceput sa ne “programam” concediile, adica sa verificam, acolo unde suntem multi colegi la un loc, cum facem sa plecam pe rand… mai ales ca vrei sa lasi un medic bun, capabil professional si organizatoric sa tina situatiile in mana!
Vin din concediu
Cu multa pofta de munca enumar ce am de facut:
1. Am de readus la zi toate programarile bolnavilor conici pe care am reusit sa le aman;
2. Platesc inlocuitorul;
- verific ceea ce s-a lucrat in soft in absenta mea…
3. Constat (fara sa fie surprinzator) ca numarul de Servicii al cabinetului meu pe durata concediului a fost mai mic, ceea ce duce la diminuarea venitului cabinetului pe luna in curs
4. Constat (tot in mod previzibil) ca inlocuitorul pe care l-am gasit, nefiind medic primar ci doar specialist, primesc un tarif per capita redus, conform specializarii sale. Penalizarea este de 20% in minus daca medicul inlocuitor are grad professional “specialist”.
5. In final, chiar am nevoie de un concediu
Si atunci cati medici de familie mai infrunta concediul de odihna, aceasta misiune imposibila?
Stiai ca pentru colegii de alta specialitate din ambulatoriu, cu cabinet, nu angajati, pe durata concediului NU lucreaza NU factureaza??? De bine de rau noi avem o plata la capitatie, ceea ce face ca macar cheltuielile de baza sa fie acoperite…
Autor: Oana Bornaz
2 Comentarii
Alții au ales varianta simplificata sau …metoda reducerii la absurd: pleacă in concediu când vor și cât vor, timp in care asistenta descurcăreață este instruită cum sa dea trimiteri la medicii specialiști, retete, ori sa i trimită (pe pacienți) la plimbare după caz! Un lucru e sigur de ceva timp( ani chiar!) , când ai nevoie, n o găsești: “ nu este”, “e in concediu”, “are o problema”…iar vinerea, se știe de ani buni ca “d-na dr. nu vine la cabinet”! Se mai întâmpla și accidente dar sunt rare și ți faci cruce dacă este prezenta la cabinet la început de weekend. In rest, multă superficialitate, pacienți luați peste picior, neglijați, care ajung sa simta ca deranjeaza când apar in peisaj cu cate o durere… După experiența proprie, tot nu pot sa înțeleg …de ce dvs. va faceți atâtea probleme! Sunt ironica.
Buna ziua,
totusi, un medic de familie, in aceste conditii, nu mai poate pleca in concediu!! Care medic mai are timp… sa vina si la cabinetul tau, sa intre in aplicatia pe care o folosesti, alta decat o are la propriul cabinet (cel mai probabil si, oricum alta decat SIUI), cu alte cuvinte in “bucataria ta” si sa faca ce… De abia are timp de propria familie (copii, lectii etc.) dar sa mai intarzie si la alt cabinet. Sau, sa stea la cabinetul propriu peste program, da de vine cineva si din partea medicului inlocuit…
Cel mai bine ar trebui, ca medicul de familie, care practic, este angajat la stat, nu se poate numi firma, deoarece functioneaza doar in baza contractului cu CAS, si de fapt esti ca un angajat al CAS (ca bugetarii…) NU?! Bun, deci cel mai bine ar trebui ca medicul sa-si planifice concediul de odihna in anul curent, in perioada noiembrie-decembrie, pentru anul urmator, in limita unui numar legal de zile (30-40 zile lucratoare sau 40-50 calendaristice), impartit in trei, maxim patru etape (perioade), cu posibilitatea modificarii unora din motive naturale, personale sau obiective. Exact ca bugetarii. Si nu e nimic rau in asta, atat timp cat sistemul functioneaza perfect. Astfel, documentul justificativ cu perioadele alese, va fi depus la CAS in anul precedent desfasurarii concediului, perioadele putand fi modificate prin depunerea unei declaratii, inainte de a avea loc modificarea, dar sa nu depaseasca numarul de zile stabilit apriori (ex. 30 zile pentru un anumit medic/titlu stiintific/competente/etc). Iar in acele perioade de concediu de odihna !!!, sa nu mai fie nevoie de inlocuitor, urgentele putand apela in acest timp la UPU. Evident ca medicul nu pleaca intr-o etapa de concediu mai mult de 10 zile, pentru ca nu-si permite sa piarda venitul realizat proportional cu zilele lipsa (deci, daca ar pleca 30 zile dintr-o bucata, ar avea un venit de nu si-ar mai putea plati contributiile cu salariatii si alte cheltuieli ce mentin cabinetul). Pentru o perioada de 10-15 zile, medicul are grija ca pacientii cronici sa-i devanseze/avanseze cu 3-4 zile fata de mijlocul perioadei de concediu!