Medic: Orice pacient cu HIV – SIDA in maximum o saptamana intra pe tratament
Medic: Orice pacient cu HIV – SIDA in maximum o saptamana intra pe tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-orice-pacient-cu-hiv-sida-in-maximum-o-saptamana-intra-pe-tratament/
Tratamentul este la indemana in Romania pentru orice pacient diagnosticat cu HIV – SIDA, acesta fiind disponibil in aproximativ o saptamana, spune directorul medical al Institutului ‘Matei Bals’, Adrian Marinescu.
“Putem sa spunem ca in Romania (…) lucrurile se intampla in felul urmator: daca am un diagnostic astazi pentru pacientul cu HIV – SIDA, cel mai repede probabil, in maximum o saptamana, acel pacient intra pe tratament. Putem sa spunem ca avem un tratament care este la indemana pentru orice pacient care este diagnosticat. Din pacate, problema pe care o avem este legata de sub-diagnosticare, pentru ca este evident ca sunt si pacienti, si aici vorbim despre consumatorii de droguri, vorbim de cei care poate nu au un acces facil la sectorul medical, ajung sa nu faca un screening suficient de dinamic, ajung sa nu fie testati suficient de des in asa fel incat nu avem un diagnostic”, a declarat medicul, la dezbaterea ‘Infectia HIV in Romania – prevenire, diagnostic, tratament, protectie sociala’, potrivit Agerpres.
El a afirmat ca sunt locuri in tara unde evaluarea acestor pacienti nu se face ‘chiar cum ar trebui’. In opinia medicului, centrele regionale ar trebuie sa aiba un rol mult mai important.
“Putem sa discutam despre evaluarile pacientilor seropozitivi si sa spunem ca, din pacate, sunt locuri in tara unde nu se face evaluarea poate chiar cum ar trebui, poate uneori se amana aceste evaluari. (…) Centrele regionale, din punctul meu de vedere, ar trebui sa aiba un rol mult mai important. Nu spun ca nu au activitate intensa, dar spun ca aceste centre regionale trebuie sa se ocupe de spitalele pe care le au arondate si lucrurile acestea sa se vada in mod real” a mai adaugat Dr.Marinescu.
Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a afirmat ca elevii si tinerii ‘nu mai stiu’ ce este HIV, cum trebuie sa se protejeze de HIV, lucru care ar trebui remediat. El a amintit ca profilaxia pre-expunere HIV nu este inca accesibila in Romania nici gratis, nici cu bani, iar testarea gratuita este accesibila ‘destul de greu’.
Potrivit acestuia, este necesara o campanie de constientizare publica si de reducerea stigmatului celor care au aceasta boala.
Etichete: diagnostic hiv sida, tratament hiv sida, dr adrian marinescu
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii