Prof. dr. Calin Giurcaneanu: Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele

29/10/2018
Prof. dr. Calin Giurcaneanu: Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele

Prof. dr. Calin Giurcaneanu: Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-psoriazisul-mai-mult-decat-o-boala-de-piele/

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii ( OMS), psoriazisul este a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila, iar estimarile oficiale arata ca in lume sunt peste 125 de milioane de bolnavi, iar in Romania aproximativ 400.000 de persoane au psoriazis.   

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie transmite mesajul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si subliniaza necesitatea unui management adecvat al bolii, in vederea cresterii calitatii vietii pacientului.

“Psoriazisul, mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic. Concret, pacientul poate sa aiba foarte multe comorbiditati, de exemplu diabet zaharat, sindrom metabolic, afectiuni cardiovasculare, depresie, iar speranta de viata a acestora scade cu 5 ani. De asemenea, 3 din 10 pacienti cu psoriazis pot dezvolta in timp artropatie psoriazica. Peste 2% din populatia tarii are psoriazis, insa pacientul este bine sa inteleaga ca boala poate sa fie controlata daca boala este bine gestionata. Este vital diagnosticul timpuriu. ”, a declarat prof. dr.  Calin Giurcaneanu, Presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

De altfel, toti specialistii subliniaza ca psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic.

Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicatii severe la nivel psihosocial si profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate si izolate. Mai exact, peste 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o ”rusine sociala”, 60% dintre pacienti  sufera de episoade depresive si 1 din 3 bolnavi a avut un gand suicidal intr-un anumit moment.   
 
“Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorbiditati. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate a bolii asociate de cateva ori mai mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central. Insa, medicul de familie este primul care ia contact cu pacientul si care trebuie sa-l trimita la specialist pentru tratament”, a declarat si dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, secretar general al Societatii Romane de Dermatologie.

Medicul a precizat ca o analiza la nivelul tarii arata ca Romania are unul dintre cele mai bune registre de psoriazis vulgar, incluzand peste 7.000 de pacienti, acesta fiind poate si unul dintre cele mai bune registre de boala din tara.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Psoriazis

“Psoriazisul poate fi controlat si tratat daca este bine gestionat si, din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii de tratament biologic. La acest capitol, Romania sta la fel de bine precum alte tari, cum ar fi Germania si Franta si putem sa le oferim pacientilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie sa faca pacientii este sa se prezinte la medic si sa asculte sfaturile de specialitate”, a mai  sustinut dr. Alin Nicolescu.

In vederea unui bun management al bolii, care sa permita pacientului sa duca o viata normala, diagnosticarea precoce joaca un rol extrem de important.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Cristina o says:

    Bună seara! Rog sa ma ajutați cu un raspuns!
    Apare în cot ca o eczema! Sa dat cu o crema de la dermatolog, dispare apoi apare iar! Ce poate fi? Exista un tratament sa nu mai apară? Mulțumesc!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: