Medic: Tehnologia ne poate fi utila, dar nu trebuie sa uitam si efectele asupra somnului

18/03/2022
Medic: Tehnologia ne poate fi utila, dar nu trebuie sa uitam si efectele asupra somnului

Medic: Tehnologia ne poate fi utila, dar nu trebuie sa uitam si efectele asupra somnului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-tehnologia-ne-poate-fi-utila-dar-nu-trebuie-sa-uitam-si-efectele-asupra-somnului/

Utilizarea tehnologiei este utila, insa nu trebuie uitate efectele asupra calitatii somnului si a sanatatii, spune Dr. Ioana Munteanu, presedintele Sectiunii de Somnologie din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.

“Tehnologia ne poate fi utila, dar nu trebuie sa uitam si efectele sale asupra calitatii somnului si asupra sanatatii. (…) Daca ne referim la adolescenti, scurtarea somnului impusa de tehnologie, de exemplu aceste pierderi bruste de somn de cate patru ore in sase zile, in cursul unei saptamani sau un somn cu o durata mai scurta de sase ore pe noapte determina tulburari ale metabolismului glucidic cu instalarea in timp a obezitatii si a diabetului zaharat. De asemenea, retelele de socializare pot avea pe langa impactul pozitiv si unul negativ asupra somnului si dezvoltarii adolescentului. De exemplu, aceste studii arata ca adolescentii care cerceteaza pe telefoane, retele de socializare cu 30 de minute inainte de culcare, in special fetele, pot suferi de insomnie, anxietate si depresie. (…) Somnul intarziat si trezirea mai avansata dimineata induce modificari ale ritmului circadian cu tulburari de crestere, dezvoltare si a performantelor scolare si nu in ultimul rand a activitatii decizionale a adolescentului”, a explicat Munteanu, la o conferinta, citata de Agerpres.

Potrivit medicului, lumina emisa de telefoanele inteligente, console, calculatoare produce o tulburare a ritmurilor circadiene prin suprimarea secretiei de melatonina si astfel perturba scaderea temperaturii corpului pe parcursul noptii, care duce la alterarea calitatii somnului.

Ea a mai subliniat ca somnul reprezinta baza triunghiului vietii sanatoase, alaturi de nutritie si activitate fizica, iar prin lipsa acestuia toate structurile organismului au de suferit.

Necesarul de somn scade odata cu inaintarea in varsta, de la 14-17 ore pe zi cat este in cazul nou nascutilor, la 7 ore pe zi in cazul adultului intre 18 si 60 de ani.

“Peste varsta de 65 de ani acest somn este fragmentat, mai ales somnul de noapte este fragmentat, fiind necesare perioade de somn pe parcursul zilei pentru a avea o calitate a vietii corespunzatoare”, a mai declarat medicul, conform sursei citate.

Etichete: somnul, calitatea somnului, retelele de socializare si somnul

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: