Medicamentul Meprobamat retras din Romania
Medicamentul Meprobamat retras din Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicamentul-meprobamat-retras-din-romania/
Medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate, nu va mai fi disponibil pe piata romaneasca incepand de azi. Motivul este faptul ca autorizatia de punere pe piata pentru medicamentele care contin meprobamat a fost suspendata in urma deciziei Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), luata de comun acord cu compania farmaceutica Zentiva, parte a grupului Sanofi. Decizia a fost luata in urma unor studii care au aratat efectele negative ale
De asemenea, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale recomanda medicilor sa nu initieze tratamente cu acest medicament si sa inlocuiasca progresiv tratamentul actual al pacientilor lor. Medicii mai trebuie sa informeze pacientii care primesc in prezent tratament cu Meprobamat cu privire la faptul ca acest medicament va inceta sa fie disponibil incepand cu data de 10 ianuarie 2012 si, daca este cazul, sa directioneze pacientii catre medicul specialist pentru inlocuirea tratamentului.
Pentru prevenirea sau limitarea efectelor sindromului de sevraj, ANMDM atentioneaza ca oprirea tratamentului trebuie sa se desfasoare intotdeauna treptat, mai ales in randul utilizatorilor pe termen lung. Sindromul de sevraj poate avea o durata de la cateva saptamani la cateva luni.
Medicamentele pe baza de meprobamat, interzise mai intai in Franta
Medicamentul Meprobamat, folosit in tratamentul unor stari de anxietate si tensiune psihica si sindrom psihovegetativ a fost intial retras de pe piata franceza. Se pare ca autoritatea competenta din Franta, Agence francaise de securite sanitaire des produits de sante (AFSSAPS), pe baza rezultatelor evaluarii raportului beneficiu-risc pentru meprobamat, a decis suspendarea, pe teritoriul Frantei, a Autorizatiilor de punere pe piata pentru medicamentele care contin substanta activa meprobamat.
AFSSAPS a analizat activitatea de farmacovigilenta in perioada iulie 2009 – martie 2011 si a confirmat existenta riscului de coma si deces in caz de supradozaj, dar si aparitia de reactii adverse deosebit de grave, in special la pacientii cu varsta peste 65 de ani, in ciuda masurilor de reducere la minimum a riscului, printre care si reducerea numarului de comprimate pe ambalaj. De asemenea, expertii sustin ca existenta si riscul de abuz, in special din cauza nerespectarii indicatiilor terapeutice si a duratei tratamentului.
Desi medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate, cutie cu 20 comprimate APP 6840/2006/01, fabricat de compania Zentiva SA, este singurul medicament autorizat in Romania continand meprobamat, pe piata sunt disponibile alternative terapeutice.
0 Comentarii