Medici: Crestere alarmanta a cazurilor de ficat gras non-alcoolic

08/06/2023
Medici: Crestere alarmanta a cazurilor de ficat gras non-alcoolic

Medici: Crestere alarmanta a cazurilor de ficat gras non-alcoolic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medici-crestere-alarmanta-a-cazurilor-de-ficat-gras-non-alcoolic/

Medicii trag un semnal de alarma privind cresterea alarmanta a cazurilor de ficat gras non-alcoolic, o afectiune complexa, progresiva si multisistemica, o povara medicala si de sanatate publica la nivel global.

Conform statisticilor facute la nivel global, ficatul gras non-alcoolic reprezinta o epidemie tacuta, ascunsa, care afecteaza peste 115 milioane de oameni in intreaga lume. Medicii trag un semnal de alarma privind cresterea alarmanta a cazurilor.

“Deoarece simptomele sunt adesea nespecifice, aceasta este adesea subdiagnosticata si subraportata. Ficatul gras non-alcoolic si NASH sunt factori de risc majori pentru afectiuni concomitente: peste 70% dintre pacienti sufera de obezitate, pana la 75% au diabet de tip 2, iar intre 20% si 80% au hiperlipidemie. In prezent, 115 milioane de persoane din intreaga lume sufera de boala numita ficatul gras non-alcoolic si se estimeaza ca numarul lor va creste progresiv pana in 2030. Discutam despre o afectiune care ramane nediagnosticata si netrata, iar ce putem face noi, in calitate de medici dedicati, este sa tragem un semnal de alarma pentru ca populatia sa devina constienta asupra factorilor de risc – obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dislipidemie – si evolutiei acestei boli catre complicatii hepatice si extrahepatice amenintatoare de viata: ciroza, cancerul hepatic, boli cardiovasculare, boala renala cronica, cancere extradigestive”, afirma prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, sefa Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni din Bucuresti, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului, orice persoana trebuie sa stie ca se poate evita aparitia acestor afectiuni sau se poate ameliora starea de sanatate prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

“Ficatul gras non-alcoolic este o afectiune complexa, progresiva si multisistemica, o povara medicala si de sanatate publica la nivel global. Se estimeaza ca una din trei sau patru persoane este afectata fie de ficat gras simplu, fie de steatohepatita sau ciroza. Incidenta ficatului gras non-alcoolic creste cu aproximativ unu la suta pe an, in paralel cu pandemia obezitatii si diabetului zaharat, iar modelele de prognoza epidemiologica estimeaza o dublare a mortalitatii prin boala cronica hepatica cauzata de ficat gras non-alcoolic pana in 2030”, a mai spus Dr. Liliana Gheorghe.

Ea a atras atentia ca patologia ficatului gras non-alcoolic este tot mai des intalnita la varste mici, cum ar fi in cazul copiilor.

“Un semnal ingrijorator este cresterea cazurilor de ficat gras non-alcoolic la tineri, copii si adolescenti. In contextul cresterii supraponderalitatii si obezitatii la aceasta categorie, unu din cinci tineri sub 25 de ani are steatoza sau steatohepatita non-alcoolica. In momentul actual ficatul gras non-alcoolic este cea mai frecventa afectiune hepatica si are o contributie substantiala la cresterea incidentei cirozei, cancerului hepatic si indicatiei de transplant hepatic”, a mai precizat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, potrivit sursei citate.

Etichete: ficat gras non-alcoolic, patologia ficatului gras, cazuri ficat gras la copii, dr liliana gheorghe

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: