Medicii de familie, cei din policlinici ‭si stomatologii nu mai au nevoie de acreditare suplimentara a cabinetelor

26/11/2018
Medicii de familie, cei din policlinici ‭si stomatologii nu mai au nevoie de acreditare suplimentara a cabinetelor

Medicii de familie, cei din policlinici ‭si stomatologii nu mai au nevoie de acreditare suplimentara a cabinetelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-cei-din-policlinici-%e2%80%adsi-stomatologii-nu-mai-au-nevoie-de-acreditare-suplimentara-a-cabinetelor/

Medicii de familie, stomatologii si medicii din policlinici aflati in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, nu mai sunt obligati sa treaca prin acel proces excesiv de acreditare, prevazut de Legea privind asigurarea calitatii in sistemul de sanatate, asta in urma unei initiative legislative adoptata saptamana trecuta.

Potrivit actului normativ, cabinetele medicale mentionate, chiar daca functionau deja, ar fi urmat sa treaca, din 2019, printr-o noua acreditare obligatorie, realizata de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), organism recent infiintat, prevedere la care s-a renuntat, relateaza Agerpres.

“Sistemul era oricum unul excesiv, Pentru a-si deschide un cabinet, un medic de familie trece prin trei structuri de control, iar toate au ca scop asigurarea unor servicii de calitate. Pe de o parte, Colegiul Medicilor da primul aviz, dupa ce medicul dovedeste ca indeplineste conditiile legale sa practice meseria, ca detine un spatiu adecvat si ca are dotarile necesare functionarii cabinetului. Vine apoi Directia de Sanatate Publica, care elibereaza Autorizatia Sanitara de Functionare si certificatul de inregistrare in Registrul Unic al Cabinetelor medicale. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate face apoi o noua evaluare a cabinetului medical. Toate acestea se intampla la fiecare doi ani si il costa pe fiecare medic, peste 1.000 de lei. Acum se dorea ca procesul de acreditare, chiar si pentru cabinetele care functioneaza de ani buni, sa fie reluat si de ANMCS, o institutie noua si inutila, infiintata doar cu scopul de a impovara cu birocratie excesiva cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriul de specialitate si pe medicii stomatologi”, a explicat deputatul si medicul Antoaneta Ionita, potrivit unui comunicat dat publicitatii vineri.

De anularea acestei obligatiie vor beneficia peste 11.500 de medici de familie, medicii din ambulatoriile de specialitate, medicii stomatologi, precum si laboratoarele de analize medicale si de anatomie patologica.

Autor: FormareMedicala.ro

5 Comentarii

  1. Gilly Graur says:

    Este normal ca evaluarea să coste 1.000 de lei? Cum se justifică această sumă, e pentru analiza acelor hârtii? Poate ar fi cazul ca liderii noştri să înainteze o adresă pe acest subiect către Consiliul Concurenţei (fiindcă CNAS e singura instituţie abilitată în emiterea acestor evaluări, n-are voie să stabilească taxa în mod arbitrar la o valoare foarte mare).

  2. ilioiu cristina says:

    Acesta institutie de SUPRAACREDITARE infiintata la M.S(ANMCS) este rezultatul gindiriilor structurilor functionaresti care suprapopuleaza de fapt toate ministerele si care mai cauta cate- o gaselnita din care sa mai scoata venituri personale in plus prin indemnizatiile obtinute prin participarea la diverse comisii din cadrul noii instituti infiintate.Restructurarea ministerelor ,acun in actualitate,se impune mai mult ca orcand,cei care vor ramine nu o sa mai aiba timp sa inventeze anomalii birocratice.

  3. user says:

    Exceptarea este temporara!
    Va rog, sa nu mai amagiti oamenii!
    Buna ziua!

  4. EUGEN PURCAREANU says:

    Sunt si multe alte anomalii birocratice

  5. Manuela Matei says:

    Se mai intampla si lucruri bune.Nu toți rezidenții votează fără să analizeze.Asta e de bine!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: