Medicii de familie: Decizia de a distribui iodura de potasiu in mod preventiv este riscanta

29/03/2022
Medicii de familie: Decizia de a distribui iodura de potasiu in mod preventiv este riscanta

Medicii de familie: Decizia de a distribui iodura de potasiu in mod preventiv este riscanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-decizia-de-a-distribui-iodura-de-potasiu-in-mod-preventiv-este-riscanta/

Societatea profesionala de medicina familiei si-a exprimat pozitia fata de anunturile Ministerului Sanatatii cu privire la distribuirea pastilelor de iodura de potasiu.

Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familie/ Medicina Generala a adresat o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila:

Urmarim cu ingrijorare, ca medici si cetateni, evenimentele internationale care ne pot pune viata in pericol. Ne-am implicat si ne implicam in gestionarea pandemiei de COVID-19, ne implicam in asigurarea nevoilor sanitare (si nu numai) ale refugiatilor din Ucraina, suntem constienti de pericolele la care suntem supusi ca tara vecina conflictului armat.

Daca inainte de pandemie ne confruntam cu problema automedicatiei, in special a automedicatiei cu antibiotice, pe fondul unei educatii sanitare precare, odata cu pandemia, comportamentul legat de automedicatie a devenit o problema si mai grava. Multi dintre cetatenii romani au ales sa isi faca stocuri de preparate (medicamente: hidroxiclorochina, azitromicina, ivermectina, umifenovir etc si suplimente alimentare), au recurs la automedicatie si si-au pus sanatatea si chiar viata in pericol. Comertul la negru cu astfel de preparate a fost si este o problema la nivel national.

Intelegem ideea de a pregati populatia pentru un eventual dezastru nuclear, dar avem obligatia morala si profesionala sa atragem atentia asupra faptului ca un astfel de demers poate constitui un pericol pentru o populatie cu un nivel de educatie sanitara scazut, o populatie care se confrunta cu subdiagnosticarea oricarui tip de afectiune, nu doar cele tiroidiene.

In conditiile in care iodura de potasiu are multiple contraindicatii si nu ne putem baza pe un comportament responsabil in ceea ce priveste autoadministrarea acesteia, consideram ca distribuirea iodurii de potasiu sa se faca de catre institutii ale statului desemnate in mod responsabil din zonele afectate, doar in cazul aparitiei unui accident nuclear.

Conditionarea distribuirii de catre medicii de familie ar crea haos in populatie. Ar fi prejudiciata in mod semnificativ activitatea medicala propriu-zisa a medicilor prin aglomeratia creata, prin partea birocratica aferenta distribuirii si prin nemultumirile legate de faptul ca doar anumite categorii de cetateni beneficiaza de astfel de medicatie. Poate mai putin important pentru decidenti, dar unii pacienti dintr-o zona afectata pot avea medicul de familie la sute de km. In plus, pana a momentul accidentului, o buna parte din iodura de potasiu ar fi tranzactionata pe piata neagra.

In concluzie, consideram ca decizia de a distribui iodura de potasiu in mod preventiv este riscanta, tinand cont de comportamentul obisnuit al populatiei. Ne dorim ca deciziile sa fie luate avand la baza criterii medicale adaptate realitatii romanesti si in concordanta cu normele de prevenire si interventie existente actual pentru situatiile de urgenta nucleara si radiologica.

Cu aleasa consideratie,
Dr. Dina Mergeani
Presedinte Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala

Etichete: iodura de potasiu, distribuire pastile iodura de potasiu, medici de familie

autor

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: