Medicii de familie: DES are nevoie de asigurare!

15/11/2016

Medicii de familie: DES are nevoie de asigurare!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-des-are-nevoie-de-asigurare/

SNMF-FNPMFSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie din Romania (FNPMF) sustin o informatizare eficienta si responsabila a sistemului medical, care sa functioneze ireprosabil si sa contribuie la degrevarea activitatii birocratice impuse medicilor.
Din pacate, pana acum informatizarea a fost o dovada ilustra de proasta functionare si o pacoste pentru medici si pacienti deopotriva.

Consideram ca reprezentantii CNAS nu au facut-o corespunzator si de aceea, anuntam publicul si mai ales pacientii ca incepand cu data 12 noiembrie 2016, prin efectul Ordinul nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informatiilor si procedurilor operationale necesare utilizarii si functionarii dosarului electronic de sanatate (DES) al pacientului, toate datele personale, toate datele medicale, incepand de la consultatii, trimiteri, analize, retete, foi de observatii, dar si antecedente si istoric evenimente, sunt disponibile permanent intr-un grad de securizare necunoscut in acest moment.

In plus, dorim sa atragem foarte serios atentia asupra faptului ca nu exista prevederi pentru pacientii nostri care refuza sa isi inroleze datele in DES!

Suntem serios preocupati de mai multe aspecte legate de recent “obligatoriul DES”:

1.   Aspecte etice si morale legate de confidentialitatea datelor medicale, de faptul ca un asigurator nu trebuie sa aiba acces la datele medicale ale unei natii si de posibila alterare a relatiei de incredere medic – pacient. CMR a emis recent un comunicat de presa pe acest subiect, comunicat care se poate vizualiza AICI.

2.   Aspecte legate de o legislatie ambigua si contradictorie. Nu se precizeaza solutii pentru pacientii care nu doresc (si au dreptul sa refuze!) transmiterea datelor in DES. Medicii pot fi clar pusi in situatia de a incalca legea! In orice caz, DES nu va servi pacientilor, caci oricum nu are dezvoltate toate segmentele necesare, corespunzatoare intregului sistem de sanatate.

3.   Aspecte legate de obligatia medicilor de a efectua activitati administrativ-birocratice suplimentare, cu toate ca profesia medicala, prin definitie liberala, nu trebuie inlocuita cu aceea de registrator sau de informatician.

4.   Aspecte legate de siguranta si eficienta softurilor CNAS, dovedite a fi nefunctionale si fara mentenanta de ani buni. Consideram ca in situatia dezastruoasa existenta, introducerea unui nou soft de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este o dovada de iresponsabilitate! Catastrofa dovedita a functionarii PIAS (SIUI, SIPE, CEAS) ne fac extrem de sceptici fata de un alt soft ce se va “grefa” tot pe SIUI.

5.   Chiar si pana acum activitatea medicala a fost si este serios afectata de softurile impuse de CNAS. Asadar, nu vom afecta nici o clipa din timpul ramas pentru profesie si pacienti pentru a introduce date in DES sau pentru a genera matrici. Daca DES este legal si daca doreste acest lucru CNAS poate sa angajeze personal suplimentar pentru aceste activitati, mai ales dupa recentele suplimentari de fonduri alocate functionarii CNAS.

Reamintim faptul ca SNMF si FNPMF detin un istoric impresionant de notificari si luari de pozitie referitoare la elementele sistemului informatic, numeroase sesizari facute la CNAS, un document de pozitie bilingv, transmis si comisiei Europene, precum si o interpelare facuta la Avocatul Poporului, toate facand referinta la malfunctionarea sistemelor informatice si la incoerentele legislative din jurul acestora.

Din pacate, in ciuda faptului ca aceste notificari au fost inregistrate oficial, raspunsurile autoritatilor interpelate au intarziat sau nu au mai venit.
Istoricul demersurilor noastre se gaseste pe pagina web a SNMF, www.snmf.ro/policy.htm.

Solicitam neintarziat o reactie din partea societatii civile, in special a reprezentantilor asociatiilor de pacienti, dar si un raspuns oficial din  partea Autoritatii Nationalede Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, privind respectarea tuturor prevederilor referitoare la protectia datelor personale, a confidentialitatii actului medical si a activitatii medicilor o data cu introducerea obligativitatii  DES.

Presedinte FNPMF                                                                             Presedinte SNMF

Dr. Doina Mihaila                                                                               Dr. Rodica Tanasescu    

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: