Medicii de familie: Fara cabinetele noastre sistemul medical se prabuseste (Document de pozitie)
Medicii de familie: Fara cabinetele noastre sistemul medical se prabuseste (Document de pozitie)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-fara-cabinetele-noastre-sistemul-medical-se-prabuseste-document-de-pozitie/
In calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) doresc sa contribuie la asigurarea continuitatii si coerentei politicii de asistenta medicala primara, prin servicii de medicina de familie in Romania.
In acest scop, SNMF si FNPMF elaboreaza si prezinta factorilor de decizie documente care reprezinta observatii, propuneri, analize referitoare la actele normative in vigoare si in stadiul de proiect, precum si rapoarte de interes pentru asistenta medicala primara, avand la baza experienta reprezentata de peste 11.000 de medici de familie si 30.000 de asistente medicale.
In cele ce urmeaza vom prezenta secvential abordarea sistemica a asistentei medicale primare in Romania, vom evidentia problemele cu care se confrunta, vom indica statistic si matematic povara fiscalitatii si cea administrativa incidenta serviciilor de asistenta medicala primara. Acestea din urma, corelate cu inadvertentele in functionarea sistemului electronic al CNAS, pun presiune pe medicii de familie.
De asemenea, vom trasa solutii alternative prin cateva recomandari subliniind impactul negativ pe termen lung al neasumarii de catre Romania a unei abordari integrate predictibile si sustenabile pentru asistenta medicala primara.
La finele acestui document anexam adresele trimise catre autoritatile avizate la care, in mare parte, nu am primit raspuns, vom atasa o bibliografie a documentatiei analizate si o analiza media a articolelor lansate in presa pe tematica abordata. Ne vom raporta la legislatia in vigoare, la analize si studii oficiale si declaratiile date de oficialii aflati la conducerea institutiilor de resort.
Documentul nu ramane o simpla anamneza de sistem, ci investigheaza totodata posibile solutii alternative de politica publica dedicata dezvoltarii reale a asistentei primare in Romania.
Subliniem ca sustinem in mod constant si documentat necesitatea unei abordari integrate si coordonate strategic: am organizat dezbateri publice dedicate in anii 2011 si 2012 , am depus numeroase documente pentru argumentare la institutiile statului din 2012 pana in prezent, am avut intalniri la Comisiile de Sanatate ale Parlamentului, am organizat audiere publica dedicata preventiei impreuna cu Academia de Advocacy , am avut numeroase intalniri cu diversi reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Bancii Mondiale, Comisiei Europene. SNMF este membru WONCA (Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie) si participa regulat la intalnirile si proiectele organizatiei, avand un permanent schimb de informatii privind situatia asistentei medicale primare si a medicinei de familie din intreaga lume.
Niciodata nu am gasit parteneri la nivel de decizie publica pentru regandirea finantarii asistentei medicale primare (AMP), analizarea si reformarea sistemului asistentei medicale, in ciuda demersurilor noastre repetate.
Acest document de pozitie este adresat Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Primului Ministru, dar si profesionistilor din domeniu, in speranta ca se vor crea premisele necesare unei colaborari riguroase si a unei viziuni integrate care sa traseze clar si pentru toti, de la pacienti la medici, parcursul si tintele urmatorilor ani in Sanatate.
Ne dorim sa facem parte din schimbare, sa punem la dispozitie expertiza noastra, sa cream premisele unei reale consultari, asa cum se doreste si in Programul de Guvernare actual:
“Reusita depinde in mare masura de succesul in promovarea unei culturi a colaborarii, a urmaririi unui progres in starea de sanatate a populatiei, a utilizarii cat mai eficiente a resurselor disponibile in sanatate, a promovarii unui management de calitate. O initiativa atat de ampla precum o noua strategie de sanatate se bazeaza pe lucrul in echipa, atat la nivelul specialistilor cat si la nivelul institutiilor care colaboreaza si se coordoneaza pentru maximizarea rezultatelor; ea se bazeaza nu numai pe o abordare sectoriala limitata, ci pe o abordare intersectoriala, de larga implicare a tuturor sectoarelor si segmentelor societatii.”
Solicitam solutii reglementate care sa indice premisele dezvoltarii asistentei primare asa cum este prevazut in documentul privind Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 , neasumata la nivel de Guvern.
Desi asistentei medicale primare i se aloca un rol important in preventie, in asumarea unor servicii integrate pentru populatie, aceasta nu beneficiaza de suportul planificarii riguroase la nivel strategic, este subfinantata si conform planificarii Ministerului Finantelor este din ce in ce mai ignorata. In acest context, medicina de familie in Romania are sanse ca in urmatorii ani sa fie asimilata in marile corporatii private de servicii de sanatate si practic desfiintata.
Documentul de pozitie prezentat public de medicii de familie, poate fi studiat in forma completa AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii