Medicii de familie: Medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii CNAS
Medicii de familie: Medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii CNAS
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-medicina-primara-devine-domeniu-de-experiment-pentru-decidentii-cnas/
Medicii de familie spun ca, in plina criza pandemica, medicina primara devine domeniu de experiment pentru decidentii din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) solicita ferm si fara echivoc prelungirea actualului Contract Cadru pana la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale intre Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu privire la viitorul Contract Cadru, se precizeaza intr-un comunicat de presa.
Context: Medicina de familie functioneaza ca retea de asistenta medicala primara in relatie cu sistemul de asigurari de sanatate conform unui contract cadru care reglementeaza serviciile decontabile si valoarea acestora, in baza unor norme specifice elaborate periodic. In mod repetat, medicii de familie au solicitat atentie si implicare din partea decidentilor pentru reglementari corecte referitoare la renuntarea la birocratie, independenta profesionala, finantare si asigurarea accesului pacientilor la serviciile prevazue in contract. Raspunsul autoritatilor a fost invariabil nesatisfacator pentru profesionistii din sanatate si dezavantajos pentru asigurati.
Potrivit sursei citate, in acest ultim an, din cauza pandemiei, medicii de familie au fost rezervati in revendicari, considerand ca perioada extrem de dificila prin care trece intregul sistem de sanatate nu este cel mai potrivit moment pentru o parte dintre schimbarile pe care ei le clameaza de ani de zile si tinand cont de faptul ca prioritatea este protejarea populatiei, asigurandu-i insa asistenta medicala esentiala.
“Surpriza a venit de la decidenti, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementari diferite fata de cele astazi in vigoare. Schimbarile au aparut in baza unor consultari si negocieri mimate si nefinalizate si nu sunt, cu certitudine, in avantajul medicilor sau al pacientilor.
Daca in actualele conditii de criza economica si sociala, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbarile propuse de CNAS nu sunt bune. Daca li se reduc veniturile la mult mai multi, atunci schimbarile propuse sunt gresite de-a dreptul”, scrie in comunicatul SNMF.
Proiectul CNAS: Finantarea, in principiu a ramas aceeasi – nu s-au modificat sumele si procente generale de finantare. Normele noi insa, determina medicul de familie sa se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul sau sa supravietuiasca.
Scade punctajul acordat per capita pentru pacientii din grupa de varsta peste 60 de ani, desi acestia reprezinta o categorie cu vulnerabilitati si nevoi crescute si se pune accent pe servicii preventive doar in mod declarativ, fara sa se asigure finantarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face preventia de nerealizat. In plus, se introduc servicii aditionale noi, care vor fi insa decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creeaza inechitati in finantare.
Pozitia SNMF: “Este de neinteles cum decidentii aleg sa reorganizeze acum sistemul de asistenta medicala primara, in conditiile in care finantarea stagneaza, dar mai ales in contextul pandemic, in care medicii de familie isi concentreaza efortul de a mentine active serviciile de care depinde siguranta pacientilor si stabilitatea cabinetelor de medicina de familie.
Aceste aspecte se suprapun unei stari de spirit de extrema iritare datorata disproportiei uriase intre activitatea depusa de medicii de familie si lipsa de recunoastere din partea autoritatilor pentru medicina de familie, specialitate medicala lipsita de orice sprijin si profund nedreptatita in pandemie.
Amintim decidentilor ca riscul de deces din cauza COVID-19 in cadrul medicilor de familie este semnificativ mai mare decat in populatia generala si ca mai mult de 50 de medici de familie au fost victime ale acestei boli in Romania. Amintim si ca singura ramura medicala care acopera zona rurala este medicina de familie – asa precara cum este – si ca absenta oricarei strategii coerente pe termen scurt si lung in conditiile depopularii medicale va expune unor riscuri incalculabile cetatenii tarii.
Noi, medicii de familie, am cerut RESPECT si nu ni s-a acordat. Am cerut DEBIROCRATIZARE si nu am obtinut. Am cerut FINANTARE si nu ni s-a alocat. Mai mult de atat, un numar semnificativ dintre colegi vor avea venituri mai mici conform modificarilor propuse de CNAS, desi se clameaza peste tot ca veniturile medicilor nu vor scadea in perioada urmatoare. Practic, in plina criza pandemica, decidentii nationali ai sistemului de sanatate destabilizeaza medicina primara.
In consecinta, sunt necesare consultari autentice si nu asa cum au fost pana acum, pentru stabilirea unor norme de aplicare a contractului cadru adaptate momentului, riscurilor specifice pandemiei si solicitarilor istorice – respect, finantare, debirocratizare si independenta profesionala. Singura solutie viabila in acest moment este renuntarea, pana vom reveni la normalitate, la modificari propuse de CNAS, de neacceptat in actualele conditii, pentru a nu tulbura un echilibru si asa extrem de precar in care se afla sistemul nostru de sanatate”, conform comunicatului semnat de Biroul Executiv al SNMF
Etichete: contract-cadru 2021-2022, norme contract cadru, medici de familie snmf, cnas
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii