Medicii de familie nu vor accepta sa lucreze sub coordonarea 112
Medicii de familie nu vor accepta sa lucreze sub coordonarea 112
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-nu-vor-accepta-sa-lucreze-sub-coordonarea-112/
La conferinta de presa organizata de reprezentantii SNMF si FNPMF la care medicii de familie au tras un semnal de alarma catre Ministerul Sanatatii si CNAS in ceea ce priveste normele de aplicare a pachetului de baza si imputarilor care inca se aduc medicilor, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a atras atentia ca medicii de familie nu vor lucra sub coordonare 112.
Dr. Rodica Tanasescu: Medicii de familie nu sunt urgentisti
Posibilitatea ca medicii de familie sa lucreze in orele din afara programului sub coordonarea 112 si sa acorde servicii de urgenta este exclusa de reprezentantii medicilor de familie.
Medicii de familie au precizat ca ei nu pot interveni in cazuri care nu tin de competenta lor si care ar putea duce la decese si, implicit, la acuzatii de malpraxis.
“Lucrurile sunt greu de separat de la nivelul dispeceratului si pot aparea si vor aparea categoric cazuri care de fapt nu sunt de competenta medicului de familie si asta inseamna poate pierderi de vieti omenesti si evident malpraxis pentru noi. Asa ca sub nicio forma nu vom accepta sa acordam servicii medicale sub coordonare 112. Noi nu suntem urgentisti”, a precizat dr. RodicaTanasescu.
Cine ramane in centrele de permanenta
O alta problema semnalata de medicii de familie in cazul in care acestia ar trebui sa lucreze sub 112 este lipsa personalului in centrele de permanenta in cazul in care medicul de familie este chemat sa intervina intr-un caz de urgenta.
Medicii de familie se intreaba cine raspunde in cazul in care in acelasi interval apare un caz grav la centrul de permanenta, iar medicul de familie responsabil nu este prezent, ci intr-o interventie de urgenta.
Dr. Rodica Tanasescu: Sunt lucruri care categoric nu ni le putem asuma
Medicii de familie considera ca este ilegal sa li se impuna ca, in afara programului, sa lucreze sub coordonare 112.
“Sunt lucruri care categoric nu ni le putem asuma si nu ni le vom asuma si nici nu e legal sa ni se impuna ca in afara programului sa facem lucruri pentru care nu suntem indrituiti legal sa le facem”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.
Reprezentantii medicilor de familie au depus, in termeni legal, la Ministerul Sanatatii, punctul lor de vedere in ceea ce priveste interventia lor in cazuri semnalate de 112.
“Nu este doar punctul nostru de vedere pe care l-am depus la Ministerul Sanatatii, in termeni legali, ci si pozitia comisiei de medicina de familie a Colegiului National al Medicilor”, a adaugat presedintele SNMF.
Dezbaterea despre imputarile aduse medicilor si despre pachetul de baza o puteti urmari integral aici.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii