Medicii de familie – promotori ai unei alimentatii echilibrate
Medicii de familie – promotori ai unei alimentatii echilibrate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-promotori-ai-unei-alimentatii-echilibrate/
Alimentatia echilibrata poate fi considerata o adevarata provocare in zilele noastre, in contextul in care excesele pot influenta negativ starea de sanatate a publicului larg, atrag atentia specialistii.
Aici intervin medicii de familie, care au un rol deosebit de important in promovarea stilului de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate, pentru prevenirea si tratarea numeroaselor probleme de greutate.
“Rolul medicilor de familie in procesul de educatie nutritionala a populatiei este unul primordial. Medicul de familie este primul specialist cu care pacientul intra in contact si cu totii stim ca intre cei doi exista o relatie stransa – in anumite cazuri putem vorbi chiar de familiaritate. Tocmai din acest considerent, medicii nutritionisti trebuie sa colaboreze indeaproape cu medicii de familie. Pe de o parte vorbim de promovarea unui stil de viata sanatos ca mijloc de preventie si mentinere a greutatii, iar pe de alta parte discutam de identificarea si ajutarea persoanelor cu probleme de greutate in atingerea unei greutati sanatoase”, a declarat prof. univ. dr. Nicoale Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Orice intalnire intre medicul de familie si pacientul sau poate fi momentul potrivit pentru a evalua starea de greutate a pacientului si pentru a-i oferi sfaturi de baza legate de un stil de viata sanatos.
Daca este nevoie, medicul de familie ar trebui sa indrume pacientii cu probleme de nutritie catre specialistii avizati. Mesajul care trebuie sa ajunga la fiecare persoana in parte este ca alimentatia sanatoasa este un aliat si un prieten, care ne ofera in schimb un beneficiu de nepretuit: mentinerea sanatatii.
“Pentru anumite persoane, a fi sanatos inseamna exact ceea ce spunea celebrul scriitor Mark Twain, si anume ca: ‹‹singurul mod prin care te poti mentine sanatos este sa mananci ceea ce nu vrei, sa bei ceea ce nu-ti place si sa faci ceea ce ai prefera sa eviti››. Ei bine, eu consider ca a fi sanatos inseamna exact opusul. Poti manca si bea ceea ce iti face placere, insa cu moderatie”, explica prof. univ. dr. Nicoale Hancu.
O alimentatie este cu adevarat sanatoasa atunci cand este echilibrata, asigura un aport caloric corespunzator necesarului fiecarei persoane si contine toate substantele nutritive in proportii adecvate. Este recomandat ca aportul de sare sa nu depaseasca 5-6 grame pe zi, iar consumul de lichide sa fie de minimum doi litri.
Concret, o alimentatie sanatoasa inseamna o greutate sanatoasa, iar aceasta din urma presupune o greutatea normala, insotita de cele mai reduse riscuri pentru sanatate, de o stare de bine, cu o calitate optima a vietii.
Importanta implicarii medicului de familie in promovarea stilului de viata sanatos a fost discutata in cadrul seriei de simpozioane „Nutritie, Sanatate si Longevitate”, dedicate medicilor de familie.
0 Comentarii