Medicii de familie propun masuri de limitare a raspandirii infectiei cu SARS CoV-2 in contextul inceperii anului scolar

18/08/2020
Medicii de familie propun masuri de limitare a raspandirii infectiei cu SARS CoV-2 in contextul inceperii anului scolar

Medicii de familie propun masuri de limitare a raspandirii infectiei cu SARS CoV-2 in contextul inceperii anului scolar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-propun-masuri-de-limitarea-raspandirii-infectiei-cu-sars-cov-2-in-contextul-inceperii-anului-scolar/

Anul scolar nu incepe la cabinetul medicului de familie. Limitarea infectiei cu SARS COV-2 reprezinta o uriasa provocare a sezonului scolar 2020-2021 pentru Medicina de Familie, spun reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familie (SNMF) intr-un comunicat.

In contextul pandemiei cu SARS Cov-2, debutul anului scolar 2020-2021 este o mare provocare mare nu doar pentru populatie, cadre didactice si autoritati ci si pentru medicii de familie.

Societatea Nationala de Medicina Familiei, la solicitarea membrilor sai, a facut o analiza a principalelor probleme care pot sa apara in aceasta perioada si a stabilit o serie de propuneri pentru preintampinarea lor si pentru diminuarea riscurilor atat pentru profesionisti cat si pentru pacienti.

“Toamna reprezinta sezonul cu o incidenta crescuta a virozelor respiratorii si de debut a infectiilor gripale. In acest an ne confruntam, suplimentar, cu o transmitere comunitara crescuta a infectiei cu SARS COV2. In plus, inceperea anului scolar implica o intensa activitate birocratica medicala. Se cer avize, scutiri, adeverinte, dosare medicale etc. si se aglomereaza activitatea la cabinete pentru obtinerea acestor acte medicale.”, se precizeaza conform sursei citate.

In consecinta, SNMF prezinta o serie de masuri specifice pentru a incerca limitarea raspandirii infectiei cu SARS Cov-2 in contextul inceperii anului scolar.

PROPUNERI

Masuri propuse de comunitatea medicilor de familie:

1. Responsabilizarea si implicarea familiei

Scop:
• identificarea precoce, in familie, a copiilor cu semne de afectiuni respiratorii acute si izolarea acestora la domiciliu.

Motivare
• toamna reprezinta sezonul cu o incidenta crescuta a virozelor respiratorii si de debut a infectiilor gripale;
• suplimentar, in acest an ne confruntam cu o transmitere comunitara crescuta a infectiei cu SARS COV2
• nu exista criterii clinice validate stiintific de diferentiere clinica certa intre infectia COVID 19, gripa si virozele sezoniere; prezenta in scoala si ulterior in salile de asteptare de la cabinetele de medicina de familie, a elevilor cu oricare dintre afectiunile enuntate reprezinta un risc semnificativ pentru raspandirea acestor boli, inclusiv a infectiei cu SARS COV 2.

Modalitate de implementare
• Distribuirea de materiale cu informatii clare, scurte si precise catre parinti privind identificarea precoce a semnelor de infectii respiratorii (media, afisaj, instructiuni scrise oferite de scoli, instruirea directa de catre invatatori si diriginti);
• Instruirea parintelui in scoala, prin intermediul media, cabinete, cu privire la atitudinea de urmat: copilul va fi retinut la domiciliu chiar si la semne minore de boala si medicul de familie va fi contactat telefonic .

2. Renuntarea la birocratia specifica inceputului de an scolar

Scop
• limitarea prezentarii la cabinetele medicilor pentru demersuri birocratice care suporta amanare si pentru care este dificil de realizat o programare fara a afecta ingrijirea persoanelor care se prezinta pentru starea de boala

Motivare
• context epidemiologic particular in acest an;
• adresabilitate crescuta a pacientilor cu boli cronice care trebuie sa limiteze semnificativ accesarea serviciilor de sanatate secundare sau tertiare;
• numar crescut de prezentari la cabinet, atestat de experienta anilor trecuti, a pacientilor elevi care solicita diverse documente.

Modalitate de implementare
Se renunta la eliberarea:
• adeverintelor medicale care sa ateste capacitatea copilului de a participa la orele de sport. Vor fi solicitate medicilor de familie doar adeverinte care atesta incadrarea intr-o categorie scutita de efort fizic;
• aviz epidemiologic pentru (re)intrarea in colectivitate;
• fisa de vaccinari;
• adeverinte de boli cronice pentru parinti! (desi nu exista aceasta cerinta in legislatie, anumite scoli si licee solicita astfel de documente);
• adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate (desi este nevoie de acest document numai la intrarea intr-un nou ciclu de invatamant, unele unitati scolare solicita pentru toti elevii un astfel de document, care are doua pagini si presupune examen clinic complet pe aparate si sisteme, inregistrarea greutatii, inaltimii, TA etc.)
Utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta in situatia in care scoala solicita anumite documente pe care medicul de familie le elibereaza, comunicare intre medic de familie, scoala si parinte.

3. Alte propuneri

• Redirectionarea fondurilor din programe sociale
Propunem transformarea programului CORNUL SI LAPTELE intr-un program de tip MASCA SI DEZINFECTANTUL, astfel incat fondurile deja prevazute in buget sa fie cheltuite mai eficient si mai riguros, pe langa fondurile necesare pentru investitii specifice perioadei epidemice.

Continut educational:

• Vaccinarea antigripala a copiilor de varsta scolara
Statul trebuie sa introduca gratuitate pentru vaccinarea antigripala a copiilor din colectivitatile scolare.

• Proceduri clare pentru testare
Elaborarea unei proceduri dedicate si clare privind testarea si managementul copiilor din colectivitati suspecti de infectia cu SARS COV-2 (conform definitiei de caz).

 

Etichete: masuri incepere an scolar, limitare raspandire sars-cov-2 scoli, propuneri medici de familie, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: