Medicii de familie: Siguranta pacientilor trebuie sa fie mai presus de un sistem informatic nefunctional
Medicii de familie: Siguranta pacientilor trebuie sa fie mai presus de un sistem informatic nefunctional
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-siguranta-pacientilor-trebuie-sa-fie-mai-presus-de-un-sistem-informatic-nefunctional/
Medicii de familie se arata surprinsi de intentia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizarii cardului de sanatate pentru consultatiile la cabinet incepand cu data de 1 octombrie 2020, potrivit unui comunicat de presa al Scietatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
Utilizarea acestuia a fost suspendata pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta determinate de pandemia de coronavirus.
Conform sursei citate, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atentia ca manipularea cartonului cu cip reprezinta un risc semnificativ atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical.
“Care este beneficiul estimat in conditiile unui sistem informatic nefunctional? Repetarea blocajelor din sistem si crearea din nou a cozilor la usa cabinetelor? Este aceasta o noua metoda de lupta impotriva pandemiei?”, arata medicii de familie.
Masura vine in contextul unei nemultumiri justificate a medicilor de familie fata de modul in care a fost tratat sistemul medical primar in perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat ca are doar rolul de a elibera adeverinte, in vremuri in care „neinsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din intreaga infrastructura de sanatate.
“Medicii de familie nu au primit de la statul roman nici materiale, nici sprijin sau logistica pentru stabilirea circuitelor, nici informatii actualizate pentru organizarea asistentei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului si acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicita interactiune prelungita si inutila cu pacienti care pot fi infectati cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacientilor la usile cabinetelor si foarte multi timpi pierduti pentru birocratia digitala intr-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de functionare.
De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat sa faca gesturi medicale riscante, sa isi asume ingrijirea pacientilor si sa se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage insa atentia ca impovararea inutila a practicii lor cu acte si proceduri nemedicale va accentua starea de nemultumire si iritare a tuturor, in primul rand a populatiei”, se mai precizeaza in comunicat.
SNMF atrage atentia guvernantilor ca, pentru a rezolva problemele din sistemul medical, este suficient sa se consulte cu practicienii si vor avea surpriza unor solutii simple, aplicabile si adecvate. Vor fi evitate perioade cu reglementari contradictorii, nemultumiri si critici justificate, spun doctorii.
Potrivit acestora, un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii COVID-19, care s-a facut pe baza unei legislatii elaborate cu grave deficiente.
“Reamintim domnilor guvernanti ca suntem in plina stare de transmitere comunitara a infectiei cu SARS-CoV-2! Medicii de familie cer sa fie lasati sa interactioneze eficient si uman cu pacientii lor!”, mai subliniaza Biroul Executiv al SNMF in comunicatul dat, luni, publicitatii.
Etichete: cardul de sanatate, consultatii card de sanatate, siguranta pacientului, pandemia romania, medicii de familie, snmf
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii