Medicii de familie solicita alocarea de sume suplimentare pentru CNAS cu destinatia Medicina de Familie

27/07/2018

Medicii de familie solicita alocarea de sume suplimentare pentru CNAS cu destinatia Medicina de Familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-solicita-alocarea-de-sume-suplimentare-pentru-cnas-cu-destinatia-medicina-de-familie/


Medicina de familie este o parte importanta a sistemului public de sanatate, dar de ani de zile este nepermis de neglijata.

Desi majoritatea decidentilor recunosc utilitatea Asistentei Medicale Primare (AMP) ca parte dintr-un sistem de sanatate eficient, iar medicilor de familie li s-au promis de ani de zile ca pe agenda publica se va prioritiza sustinerea dezvoltarii medicinei de familie, faptic, acestia de-abia mai supravietuiesc cu tot ceea ce inseamna cheltuielile unui cabinet.

Minima crestere a finantarii in AMP in 2018 poate acoperi strict cresterea costurilor pentru mentinerea functionarii cabinetelor, fara a permite nicio minima investitie sau fara a putea face posibila vreo crestere a veniturilor personalului, respectiv medici si asistente medicale.

Este cunoscut faptul ca medicii de familie lucreaza in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate, deci veniturile cabinetelor provin din plata serviciilor medicale, din FNUASS.

In cabinetele de medicina de familie, medicii si asistentii fac parte din sistemul public de sanatate si este echitabil sa aiba venituri similare celorlalti medici si asistenti care realizeaza servicii medicale in sistemul public de sanatate, pentru a nu se produce dezechilibre majore in sistem, cu consecinte greu de depasit.

In ultimul an de zile, cel putin, s-a constatat o migrare a asistentelor medicale din cabinete spre spitale, asta datorita salariilor mai mari. Si, trist este si faptul ca din aceste motive si nu numai, tinerii medici nu vor sa mai aleaga la rezidentiat medicina de familie.
 
Astfel, medicii de familie din cadrul Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie au intocmit o adresa pe care in cursul zilei de vineri au depus-o la sediile institutiilor care pot schimba starea in care se afla in prezent medicina de familie, respectiv Guvern, Ministerul Sanatati, Ministerul Finantelor Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sediul Prefecturii Bucuresti.

Medicina de familie este deja nepermis de mult neglijata, de aceea am decis sa revenim la decidentii actuali pentru a solicita sume suplimentare la proxima rectificare bugetara, pentru a putea prioritiza dezvoltarea medicinii de familie ca sa putem sa supravietuim. Am pregatit un material in care demonstram nevoia alocarii unor fonduri suplimentare pentru a putea creste veniturile personalului medical si pentru a mentine functionarea cabinetelor noastre”, a declarat dr. Marina Pircalabu, presedinte interimar la Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Prin documentul in cauza, medicii de familie reitereaza necesitatea cresterii finantarii in medicinia de familie cu un procent intre 9-17% din FNUASS total, cat este in toate tarile europene, pentru a avea o asistenta primara robusta, capabila sa asigure intreaga gama de servicii necesare populatiei la cel mai bun nivel, pentru a degreva esaloanele superioare de apelari inutile si pentru a echilibra cheltuielile in sistem.

Adresa intocmita de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) poate fi descarcata AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. dr. vieru ana says:

    felicit medicii din Federatie pentru aceasta initiativa

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: