Medicii de familie vor sa dea in judecata CNAS-ul pentru “atac la adresa sanatatii oamenilor”
Medicii de familie vor sa dea in judecata CNAS-ul pentru “atac la adresa sanatatii oamenilor”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-vor-sa-dea-in-judecata-cnas-ul-pentru-atac-la-adresa-sanatatii-oamenilor/
Sistemul informatic de sanatate, sistem care a costat zeci de milioane de euro, nu a functionat zile intregi. Paradoxal, insa, pe alocuri, unii medici au putut pret de cateva minute sa valideze retetele offline, iar altii, cei mai multi, nu.
Insa, de luni pana joi dimineata, niciun medic, fie ca e vorba de cel de asistenta primara, fie din ambulatoriu, nu si-a putut valida serviciile si consultatiile.
“Nici macar zece minute de nefunctionare nu sunt justificabile. Este nevoie de alternative din punct de vedere legal si este nevoie de asumare de responsabilitati. La Casa Nationala trebuie sa functioneze softurile informatice asa cum trebuie, iar cei responsabili trebuie sa-si assume aceasta problema sau sa lase pe altii sa o faca”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Dar, care este solutia la rezolvarea problemei grave a sistemului informatic problema care afecteaza toti medicii si pacientii din tara?
“Solutia este imbunatatirea acestor sisteme in asa fel incat sa functioneze incomparabil mai bine si in acelasi timp introducerea unor variante de rezerva pentru perioadele in care se pot defecta aceste sisteme. Dar, variantele de rezerva trebuie sa fie valide din punct de vedere legal. Munca offline nu este valida din punct de vedere legal, iar un comunicat de presa nu poate dobori din punct de vedere legal nici Legea 95 care , nici o Hotarare de Guvern , cum sunt Contractul Cadru si Normele de aplicare ale acestuia. Asadar, trebuie o varianta valabila legal”, a mai afirmat Rodica Tanasescu la finalul unei conferinte de presa sustinuta joi, 13 octombrie.
Dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a dat un exemplu care ar putea confirma ideea avansata de “validarea selectiva”. Ea a precizat ca a reusit pana joi dimineata sa valideze retetele pentru ca pacientii sa poata beneficia de medicamente, dar nu si serviciile oferite si care cel mai probabil vor ramane neacoperite.
Economie cu cardul sau sabotaj?
La sfarsitul saptamanii trecute, seful CNAS, Radu Tibichi, spune ca in urma introducerii cardului national de sanatate s-a creat un beneficiu de peste 100 milioane de euro, prin reducerea numarului retetelor prescrise, a internarilor si consultatiilor in ambulatoriile de specialitate.
Cum acest sistem informatic, si implicit cardul de sanatate, nu a functionat atatea zile, iar pana acum, saptamanal au fost probleme de gen, medicii de familie nu exclud nici ideea ca CNAS-ul sa nu valideze aceste servicii in mod premeditat.
“Eu nu sunt adepta scenariilor si parca nu as dori sa cred asa ceva. Insa, realitata este ca desi sesizam de ani de zile, nu se intampla nimic spre imbunatatire si nici nu se adopta modificari legislative care sa permita munca in afara functionarii acestor sisteme, desi nu functioneaza bine. Asta ne duce cu gandul la o premeditare“, a declarat dr. Rodica Tanasescu pentru formaremedicala.ro.
SNMF vrea sa dea in judecata CNAS-ul
“Avocatii nostrii studiaza posibilitatea foarte probabila de a da in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru impiedicarea efectiva a exercitatii profesiei noastre si pentru atac la adreesa sanatatii oamenilor”, a mai precizat presedintele SNMF, care a adaugat si ca “demiterea cuiva nu este o sloutie, ci este un strigat de alarma. Nu este vorba doar de o anumita persoana, pentru ca sistemul informatic este construit de zece ani, dar cei responsabili, indiferent de cine sunt ei, fie ca e vorba de cei care au structurat sistemele informatice, fie ca e vorba de cei care le-au administrat, trebuie sa raspunda pentru ceea ce au construit sau au administrat pana acum“.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii