Medicii diabetologi din Romania au realizat un set de principii si masuri de preventie a diabetului
Medicii diabetologi din Romania au realizat un set de principii si masuri de preventie a diabetului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-diabetologi-din-romania-au-realizat-un-set-de-principii-si-masuri-de-preventie-a-diabetului/
50% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite, transmit reprezentantii Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, cei ai Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dar si Asociatia Romana de Educatie in Diabet, intr-o declaratie comuna transmisa joi, 14 noiembrie, de Ziua Mondiala a Diabetului.
Potrivit specialistilor, data fiind gravitatea diabetului, precum si impactul pe care il are asupra celor diagnosticati, a familiilor lor si a intregii societati romanesti, este esentiala crearea unei politici unitare si transparente pentru preventie, care sa conduca la o scadere a incidentei bolii in randul populatiei.
“Daca ne uitam la cifrele pe plan national coroborate cu complexitatea bolii, nevoia elaborarii unor politici de preventie in diabet devine una stringenta si imediata. Comunitatea de diabetologi anunta intentia de a contribui activ la un program national coordonat de preventie in diabet, care sa intre in topul prioritatilor de sanatate publica”, transmit medicii in declaratia de presa.
Astfel, comunitatea de diabetologi a inceput sa lucreze la un set de principii si masuri de preventie a diabetului. In urma discutiilor avute in interiorul comunitatii medicale, s-a ajuns la un consens asupra unor directii principale, printre care: necesitatea unui program national de preventie, precum si acces in timp util la tratamentul necesar, nevoia de colaborarea intre specialitati, organizarea unui registru de diabet si prediabet, sprijin si implicare din partea autoritatilor locale privind infrastructura adecvata pentru un stil de viata sanatos.
“Avem speranta ca aceste principii vor fi acceptate de toti partenerii nostri si vor fi preluate de decidenti, astfel incat sa se intample o schimbare semnificativa in politicile de preventie a diabetului”, mai precizeaza specialistii diabetologi de Ziua Mondiala a Diabetului.
La nivel mondial, in fiecare an, la data de 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Diabetului. In 2019, tema dedicata acestei zilei este “Familia si Diabetul” pentru a atrage atentia asupra modului in care diabetul zaharat impacteaza familia, in ansamblu si, in acelasi timp, pentru a sublinia rolul pe care il au membrii familiei in gestionarea diabetului, de la ingrijire, monitorizare, la educatia in diabet.
Etichete: masuri preventie diabet, preventia diabetului, medici diabetologi, ziua mondiala a diabetului, familia si diabetul, tratament diabet, diabet tip 2, diabet zaharat
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii