Medicii se vor pensiona, in continuare, la 65 de ani. Depasirea varstei, o optiune personala
Medicii se vor pensiona, in continuare, la 65 de ani. Depasirea varstei, o optiune personala
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-se-vor-pensiona-in-continuare-la-65-de-ani-depasirea-varstei-o-optiune-personala/
Dupa discutiile din Comisia de dialog social de la nivelul Ministerului Sanatatii, a fost modificat proiectul de OUG pentru modificarea Legii 95/2006, in sensul ca medicii se vor putea pensiona in continuare la varsta general valabila, prevazuta de lege, depasirea acesteia fiind o optiune personala, transmite Federatia Sanitas.
Potrivit sindicalistilor, articolul 391 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 391 (1) Medicii se pensioneaza in conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, pana la implinirea varstei de 67 de ani, indiferent de sex, cu aprobarea managerului. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se depune, de catre medic, la unitatea angajatoare, cu cel putin 3 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In unitatile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei Romane si ai Academiei de Stiinte Medicale, cetateni romani, profesorii universitari si cercetatorii stiintifici gradul I, doctorii in stiinte medicale, care desfasoara activitati medicale continua, la cerere, activitatea medicala pana la implinirea varstei de 70 de ani. Peste aceasta varsta medicii, membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei de Stiinte Medicale, cetateni romani pot fi mentinuti in activitate conform dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Medicale, cu modificarile si completarile ulterioare. De acelasi drept pot beneficia si medicii, membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei Romane, cetateni romani.
(4) Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (2) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
(5) In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, la propunerea unitatii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti si cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
(6) Medicii detinuti sau internati din motive politice, aflati in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi mentinuti, la cerere, in activitatea profesionala, pe baza certificatului anual de sanatate. Aceste prevederi se aplica si medicilor care, din motive politice, au fost obligati sa isi intrerupa studiile o anumita perioada, obtinandu-si licenta cu intarziere, ori celor care au fost impiedicati sa isi reia activitatea profesionala.
(7) Medicii care au implinit varsta de pensionare prevazuta la alin. (2) nu pot detine functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii, al ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, al autoritatilor de sanatate publica, al CNAS, al caselor judetene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, precum si in cadrul spitalelor publice si al oricarei alte unitati sanitare publice.
“Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si alin.(3), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate.”, mai precizeaza Federatia Sanitas.
Necesitatea prelungirii activitatii se stabileste de catre o comisie organizata la nivelul directiilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, alcatuita din:
– un reprezentant al casei de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti;
– un reprezentant al directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti;
– un reprezentant al colegiului judetean al medicilor sau al municipiului Bucuresti.”
Etichete: pensionare medici, varsta pensionare medici, depasire varsta de pensionare medici
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii