Medicii solicita modificarea legislatiei privind asigurarea de malpraxis
Medicii solicita modificarea legislatiei privind asigurarea de malpraxis
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-solicita-modificarea-legislatiei-privind-asigurarea-de-malpraxis/
Mai multi medici, reprezentanti ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, le-au solicitat parlamentarilor din Comisiile de sanatate modificarea legislatiei in privinta malpraxisului astfel incat sa se incheie o asigurare colectiva a institutiilor medicale pentru tot personalul angajat.
“In fiecare an, incepand din 2002, orice medic roman a platit unor terti, obligat de statul roman, pentru asigurari, mai intai intre 125 si 150 de euro (in perioada 2002 – 2003), iar apoi aproximativ 25 – 50 euro (in perioada 2014 – 2017)”, a afirmat dr. Victor Esanu ,presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, citat de Agerpres.
El a aratat ca, in Romania, sunt aproximativ 70.000 de medici, inclusiv stomatologi, astfel incat, anual, pentru asigurari, ‘niste terti’ au primit, pe gratis, numai de la medici, aproape 10 milioane de euro in perioada 2002 – 2013 si, ulterior, 5 milioane de euro.
El a mai precizat ca in alte state din Uniunea Europeana exista modalitati obligatorii si facultative de asigurare si de plata pentru polite de asigurare de raspundere civila pentru medici, mentionand ca, daca asigurarea este obligatorie, atunci ea este platita din fonduri publice.
“Unele tari obliga institutiile medicale sa se asigure, fie ele spitale publice sau private ori institutii detinute de medici (cabinete medicale). In Europa nu exista obligativitatea ca medicii salariati sa se asigure. Se asigura institutia”, a declarat dr. Victor Esanu, adaugand ca, ‘pe langa solidaritatea in plata asigurarilor de sanatate, exista si solidaritatea in fata malpraxisului’.
De asemenea, medicul a opinat ca in Romania ‘textul de lege ar avea nevoie de o noua lectura’. ‘De ce fiecare medic e obligat sa plateasca unor terti pentru a profesa?’, a mai spus el.
“Adica avem rugamintea sa scoateti din lege obligatia doctorului de a se asigura pentru a profesa”, a completat si dr. Dan Peretianu conform sursei citate.
Senatorul Renica Diaconescu a afirmat ca exista deja un proiect de lege care reglementeaza aceasta chestiune. ‘Avem deja un proiect. M-am dus de trei ori cu el. Cu cat il amanam mai mult cu atat producem un dezastru si majoritatea plecarilor din tara ale medicilor este tocmai ca nu se simt in siguranta. Un avocat te pandeste si orice pacient poate sa te dea in judecata chiar daca intr-un an – doi castigi procesul’, a spus si senatorul.
Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa, la care este afiliata CFSM, a aratat ca institutia medicala trebuie sa raspunda, deoarece medicul angajat nu a operat pe proprietatea sa.
“Acum este ca si cum medicul dintr-o institutie este pe propria lui proprietate si este raspunzator direct avand un contract de proprietate, ceea ce este incorect. El este un angajat al unei institutii care are responsabilitati legate de acest lucru. Legat de problema respectiva exista solutii in legislatia nationala din alte domenii cum este in justitie sau la politie, care prevad ca pentru o persoana angajata in aceste institutii, cat timp este in functie, in spital, un pacient, nu poate sa il dea in judecata ca persoana fizica, poate sa dea in judecata institutia. (…) Nu vad de ce in domeniul medical, pentru ca discutam de institutii publice, nu discutam de un medic care si-a desfasurat un mic business medical legat de acest lucru, ci discutam de un serviciu general care se face conform prevederilor constitutionale pentru cetateni. Adica in malpraxis, din punctul acesta de vedere, trebuie definit mai bine, dar trebuie inteles ca medicul care a operat nu a operat el la societatea lui, a operat el intr-o institutie, deci institutia raspunde”, a precizat Bogdan Hossu.
Etichete: asigurare malpraxis, medici malpraxis, legislatie medicala
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Sunt de acord cu asta
De ce se referă acest articol doar la chirurgi? Şi noi M.F. suntem medici, şi noi mai greşim…..Pe noi cine ne apără în caz de greşeli?