“Medicina de familie, incotro?” – o dezbatere intensa
“Medicina de familie, incotro?” – o dezbatere intensa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-de-familie-incotro-o-dezbatere-intensa/
Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au organizat miercuri, 17 mai, o masa rotunda cu tema “Medicina de familie, incotro?”.
Evenimentul, prilejuit de Ziua Internationala a Medicului de Familie, a fost organizat cu sprijinul Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.
La eveniment au participat actori importanti din sistemul de sanatate, printre care Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, Corneliu Buicu, Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor sau Laszlo Attila, Presedintele Comisiei pentru sanatate publica. De asemenea, la discutii au participat zeci de medici de familie veniti din aproape toata tara pentru a-si expune nemultumirile si punctele de vedere. Discutiile au debutat cu prezentarea unei liste de sapte problemele si masuri urgente pentru supravietuirea Medicinei de Familie.
La plecare, ministrul Sanatatii a precizat ca medicii de familie pot gasi in el un partener si ca medicina de familiei este cea mai importanta retea din sistemul public de sanatate.
“Sunt multe nemultumiri, dar au fost prezentate sapte dintre cele mai stringente probleme. Cele mai multe dintre acestea sunt legate de birocratizarea actului medical, de foarte multele hartii pe care medicii de familie trebuie sa le intocmeasca, cu toate ca avem ca si definitii prescriptia electronica, reteta electronica sau scrisoare electronica. Toate trebuiesc tiparite si elaborate. In acelasi timp, medicii de familie s-au plans si de faptul ca SIUI-ul cade frecvent si ca sunt obligati sa lucreze offline, inclusiv la vizitele la domiciliu. In aceste situatii mai exista posibilitatea ca asiguratul sa nu fie identificat corect in sistem, motiv pentru care unii medici de familie au platit banii inapoi din cauza prestatiilor pe care le-au facut, considerate de catre Casa defectuos. Voi avea o discutie cu presedintele Casei Nationale de Asigurari si am lansat si invitatia medicilor de familie de a participa la elaborarea noului Contract-cadru cu Casa”, a precizat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.
Masa rotunda “Medicina de Familie, incotro?” a depasit timpul estimat de discutii, pentru ca problemele puse pe tapet au fost multe si diverse, iar dezbaterile intense. S-au pus intrebari, s-au dat raspunsuri in masura in care s-a putut, iar unde nu s-a putut, s-a convenit ca se va lucra de comun acord pentru gasirea unor solutii.
“Nu am primit promisiuni, dar exista o deschidere sa putem lucra si sa rezolvam atat unele probleme de legislatie, care ingradesc drepturile pacientului si care nu valorizeaza profesia noastra, cat si alte lucruri legate de reducerea birocratiei, de sistemele informatice, si bineinteles, lucruri privind finantarea si asezarea fireasca a medicinei de familie acolo unde ii este locul. Exista o deschidere, am inteles, dar sa vedem cum se va concretiza, pentru ca peste cateva luni vom avea o noua editie a evenimentului nostru, iar atunci sa vedem de unde am pornit si ce s-a rezolvat”, a declarat pentru FormareMedicala.ro, dr. Rodica Tansescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Cele sapte masuri urgente pentru supravietuirea Medicinei de Familie, prezentate in cadrul evenimentului, sunt:
1. Limitarea la maximum a incarcaturii birocratice si intoarcerea medicului catre pacient:
a. Modificarea aplicatiilor informatice si realizarea conexiunilor CNAS cu alte institutii ale statului (Casa de pensii, ANAF, oficiu handicap, universitati etc), care vor prelua tot ceea ce tine de tipul de asigurat, pacient 0-700, legi speciale
b. Reducerea la maxim a nevoii de tiparire de orice fel, dar si modificarea PIAS care sa permita: retete unice (cu toata schema terapeutica a pacientului), trimiteri electronice, retete tab II si III electronice, concedii medicale electronice
2. Eliminarea riscului de imputari prin modificari de legislatie si prin avertismente generate de PIAS
a. Modificarea PIAS, in asa fel incat CNAS, prin sistemul informatics, sa preia raspunderea pentru drepturile pe care le are pacientul. Medicul de familie trebuie sa poata recomanda tratamentul necesar, fara restrictii, conform pregatirii curiculare si conform nevoilor pacientului, iar CNAS, prin sistemul informatic sa isi asume responsabilitatea retetelor compensate (90%, 50%, 20%, 100%) sau necompensate.
b. Modificari ale PIAS, astfel incat acesta sa genereze avertismente pentru diferite impuneri ale CNAS
c. Modificarea legislatiei referitoare la suprapunerea protocoalelor terapeutice cu protocoalele de prescriere, care la ora actuala aduce imputari si impiedica medicul sa ofere bolnavilor retetele necesare.
3. Stabilirea masurilor care sa impuna cu necesitate finalizarea actului medical (prin reteta compensata, scrisoare medicala, concediu medical), de catre orice furnizor din sistemul medical public (spital, UPU, ambulator de specialitate). Nerespectarea acestor reguli produce nemultumiri populatiei, care este nevoita sa faca drumuri inutile.
De ani de zile medicul de familie este incarcat birocratic suplimentar cu acte adminstrative care nu-i apartin si in defavoarea activitatii medicale.
4. Crearea unui echilibru al finantarii sistemului public de sanatate, prin realizarea unei finantari echilibrate si nediscriminatorii, care sa incurajeze asistenta medicala primara, cea care rezolva majoritatea nevoilor medicale uzuale ale populatiei. O finantare care sa permita dezvoltarea cabinetelor, investitii in cabinete, diversificarea serviciilor, precum si asigurarea pentru personalul medical din cabinetele de medicina familiei a unor venituri similare cu cele din sistemul bugetar. Mai concret, consideram ca este nevoie sa crestem finantarea sanatatii in general, dar si o crestere a procentului alocat asistentei medicale primare conform mediei europene pentru medicina de familie (intre 9 si 17% din fondurile sanatatii).
5. Facilitati fiscale pentru medici si pensii speciale pentru medici. Asa cum a fost prevazut si cum s-a afirmat in programul de guvernare, solicitam 0% impozit pentru toti medicii din Romania, indiferent daca sunt angajati bugetari sau daca lucreaza ca profesii liberale (acest lucru insemnand desigur ca si impozitul pe gospodarie va tine cont de aceasta facilitate).
In plus, solicitam posibilitatea acordarii unor credite avantajoase de tipul “primul praxis”, sau “dotarea cabinetului”.
Legat de problema pensiilor, solicitam facilitati, asa cum exista in alte domenii de activitate, care sa tina cont ca este inadmisibil ca dupa studii indelungate si munca pana la 65-67 de ani, pensiile sa fie la nivelul a 800-1500 lei. Comparand cu alte domenii, aceste pensii ale medicilor sunt o rusine pentru orice natiune.
6. Incurajarea tinerilor pentru a se specializa in medicina familiei si motivarea acestora pentru a practica si in mediul rural. Strategia de resurse umane din sanatate devine tot mai presanta. Este nevoie sa se asigure suport din partea autoritatilor locale, renuntarea la impozite pentru spatiile cabinetelor, precum si facilitati pentru utilitati, paza, colaborare cu asistentii comunitari etc.
7. Actiuni concrete care sa recladeasca increderea populatiei in sistemul medical, in medici si, bineinteles, in medicii de familie. Acuzele de ordin general, pasarea responsabilitatii catre medici (acolo unde in mod evident sunt probleme de structura a sistemului), au erodat imaginea medicinei si acum avem toti de suferit: populatie, politic, medici. S-au promis demult campanii de promovare, campanii de informare in strategia de sanatate, dar niciodata nu au fost bugetate si implementate.
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Sint și eu medic de familie,de vreo 30 de ani,depling situația incalificabila in care sintem,f lăudabilă initiatva colegilor noștri, dar nu se va schimba nimic,niciodată,regia e deja făcută și rolurile împărțite de mult! Sa de-a bunul Dzeu la mai bine,pt.ca în România se moare pe capete,și nimănui nu-i pasa,ei se trateaza prin străinătate,dar pe vremea lui ceașcă,se tratau la noi străinii pe valuta forte,avindu-se grija sa se distrupa tot în schimb,sa ne moara copii ca nu avem vaccin,cheltuin-du-se de infinit mai multe ori bani cu tratamentele prin spitale..Iar creierii noștri au fost spălați, poporul acesta fiind supus la o reeducare mai crunta decit cea a comuniștilor…sintem niște epave eșuate,noi toți romanii,fără nici o șansă! Va doresc succes în continuare!