Medicul de familie are un rol important in diagnosticarea la timp a bolilor reumatice
Medicul de familie are un rol important in diagnosticarea la timp a bolilor reumatice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-are-un-rol-important-in-diagnosticarea-la-timp-a-bolilor-reumatice/
Peste 600.000 de romani sufera de afectiuni reumatice sau musculo-scheletale, ceea ce inseamna procentual 3% din populatie, dintre care 2.000 de copii, afirma medicii specialisti, care atrag atentia ca diagnosticul precoce este esential in bolile reumatice.
”Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog si accesul la cele mai noi si eficiente tipuri de tratament pot duce la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane – acesta este semnalul de alarma transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ‘Don’t Delay, Connect Today!’, lansata la inceputul acestui an si in Romania sub sloganul ‘Fara amanare! Fa o programare!’. La ora actuala s-au inregistrat progrese mari in reumatologie, sunt instrumente pentru diagnostic precoce, medicamente noi, strategii noi de tratament, care vin in ajutorul pacientilor. TrebuieĀ mers la medicul reumatolog’, a declarat presedintele Societatii Romane de Reumatologie, prof.dr. Ruxandra Ionescu, potrivit Agerpres.
Medicul a subliniat ca povara bolilor reumatice este una mare, la nivelul UE una din patru persoane fiind afectata de bolile reumatice, ceea ce inseamna un numar de 120 de milioane de persoane in tarile Uniunii Europene care sufera de boli reumatice.
”Aceste boli afecteaza toate varstele, si copii si adulti si varstnici, boli care presupun costuri foarte mari, intre 0,5 si 2% din PIB. Sunt boli cu gravitate mare pentru ca distrugerea articulatiilor se produce rapid si are un impact mare asupra calitatii vietii pacientilor. 40% dintre pacientii cu artrita reumatoida inceteaza sa lucreze, 38% dintre pacientii cu poliartrita sunt pensionati de boala, ceea ce inseamna foarte mult. De bolile reumatice se poate muri, asa incat o diagnosticare precoce si o terapie adecvata ar putea reduce mult costurile cu bolile reumatice. In prezent exista 315 medici reumatologi activi la populatia noastra si sunt supra-aglomerati”, a mai explicat prof.dr. Ruxandra Ionescu conform sursei mentionate.
Potrivit datelor preliminare ale unei cercetari nationale realizate de iSense in perioada septembrie-octombrie 2018 pentru Liga Romana contra Reumatismului, in randul populatiei urbane din Romania, utilizatoare de internet, cu varsta de peste 18 ani, medicul de familie are un rol important in diagnosticarea la timp si trimiterea catre medicul reumatolog, avand in vedere ca 66% dintre romanii din mediul urban sustin ca au fost in ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
ma chinuicu diverse medicamente si tratmente de peste 20 de ani si nu am gasit un reumatolog care sa ma ajute in mod deosebit!