Memoriu pentru decontarea analizei BCR-ABL pentru pacientii cu leucemie mieloida cronica

21/02/2023
Memoriu pentru decontarea analizei BCR-ABL pentru pacientii cu leucemie mieloida cronica

Memoriu pentru decontarea analizei BCR-ABL pentru pacientii cu leucemie mieloida cronica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/memoriu-pentru-decontarea-analizei-bcr-abl-pentru-pacientii-cu-leucemie-mieloida-cronica/

In Romania, pacientii diagnosticati cu leucemie mieloida cronica sunt obligati sa-si acopere din fonduri proprii costurile analizei folosite pentru diagnostic si monitorizare boala.

Asociatia Daruieste Viata’, alaturi de ARCrare (Asociatia Romana de Cancere Rare), Asociatia Imunis, Alianta Nationala pentru Boli Rare si numerosi pacienti diagnosticati cu leucemie mieloida cronica (LMC), solicita, printr-un memoriu depus la CNAS, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor, decontarea in regim de urgenta a analizei BCR-ABL, testul de care depinde viata pacientilor cu aceasta boala.

BCR-ABL este o analiza genetica de baza in LMC, folosita pentru diagnostic, dar mai ales pentru a urmari evolutia bolii. Analiza se face trimestrial si ajuta cadrele medicale sa decida cursul tratamentului si sa impiedice progresul bolii.

Potrivit unui comunicat de presa, analiza nu este inclusa in lista analizelor decontate de CNAS, desi este mentionata in protocoalele si ghidurile terapeutice internationale ca fiind indispensabila.

“Statul roman deconteaza tratamentul, insa nu deconteaza si analiza care iti spune ce tratament sa urmezi”, explica organizatiile, potrivit Agerpres.

Doar doua laboratoare sunt acreditate in tara pentru a face testarea BCR-ABL, iar costul ei variaza de la 700 pana la 2.000 de lei.

“Autoritatile statului roman nu le ofera pacientilor cu LMC nicio sansa sa lupte pentru viata lor. Este inadmisibil sa vorbim despre o boala rara pentru care avem decontat tratamentul, dar nu si analiza prin care stii ce tratament trebuie sa urmezi. Acesti pacienti au de dus cea mai grea lupta, iar sistemul medical ar trebui sa le ofere macar posibilitatea de a urmari evolutia bolii, ca sa nu mai mentionam de sprijin psihologic sau infrastructura necesara de tratament”, a declarat Oana Gheorghiu, fondatoare ‘Daruieste Viata’, citata in comunicatul de presa.

De asemenea, presedinte ARCrare, Dorica Dan, a evidentiat ca tratamentul LMC este un exemplu de succes, pacientii cu acest cancer rar putand sa intre in remisie completa, sa-si continue viata si sa contribuie activ daca sunt monitorizati periodic.

In Romania, conform unor surse independente, sunt aproximativ 148 de cazuri noi de LMC anual si 2.000 de pacienti inregistrati cu leucemie.

Etichete: analiza BCR-ABL, leucemie mieloida cronica, diagnosticare leucemie

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Brailescu Olga says:

    Ajutați oameni sa treacă cu bine aceste incercari

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: