Menopauza | Etape, simptome si recomandari
Menopauza | Etape, simptome si recomandari
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/menopauza-etape-simptome-si-recomandari/
Menopauza este momentul in care o femeie intra intr-o alta etapa a vietii, etapa in care apar schimbari majore si ireversibile la nivelul organismului feminin.
Menopauza nu apare brusc ci prezinta mai multe etape care se succed cu aparitia anumitor semne si simptome. Nu exista o perioada fixa a debutului menopauzei ci difera de la femeie la femeie.
“Menopauza se instaleaza, de obicei, intre 40 – 55 de ani. Nu exista o varsta exacta la care sa debuteze pentru ca acest aspect depinde foarte mult de numarul de foliculi ovarieni primordiali cu care se naste fiecare femeie. Cand rezerva foliculara se epuizeaza, functia ovariana inceteaza prin scaderea secretiei hormonilor feminini (estrogen si progesteron) si functia ovulatorie se opreste.”, scrie Dr. Elvis Pricope, medic specialist Obstetrica – Ginecologie, intr-o informare postata pepagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.
Potrivit specialistului, chiar daca majoritatea femeilor intra la menopauza in intervalul de varsta 40 – 55 de ani, exista cazuri in care aceasta se instaleaza inainte de 40 de ani (menopauza prematura) sau dupa 55 de ani (menopauza tardiva).
Menopauza poate fi fiziologica si menopauza indusa chirurgical sau medicamentos (in cazul anumitor afectiuni patologice). Menopauza fiziologica poate debuta brusc sau etapizat.
Majoritatea femeilor se confrunta cu 3 etape ale menopauzei:
• Premenopauza
• menopauza
• postmenopauza
Premenopauza – este prima etapa, inaintea instalarii menopauzei. Apare, in general, cu 3 – 4 ani inaintea menopauzei si este etapa in care organismul feminin se pregateste pentru schimbare fiind insotita de semne si simptome specifice – menstruatia devine neregulata, poate lipsi cateva luni urmand sa reapara pentru o scurta perioada, fluxul menstrual se schimba – devine mai abundent sau in cantitate scazuta. Exista si femei care nu trec prin aceasta etapa si intra direct la menopauza.
“Este important de mentionat ca, in ciuda nivelului scazut de estrogeni, in etapa premenopauzei femeia poate ramane insarcinata.”, precizeaza medicul de la Spitalul Clinic CF Timisoara.
Menopauza – se instaleaza la 12 luni de la ultima menstruatie. In organismul feminin are loc o scadere drastica a nivelului de estrogeni iar simptomele au tendinta sa se intensifice. Odata cu debutul acestei etape, perioada de fertilitate se incheie si femeia nu mai poate ramane insarcinata.
Postmenopauza – este ultima etapa a menopauzei care dureaza pentru tot restul vietii, etapa in care si simptomele specifice menopauzei diminueaza si se resimt tot mai rar.
Menopauza este insotita de o serie de simptome cauzate, in principal, de scaderea nivelului de estrogeni din corpul femeii.
Cele mai frecvente simptome
• piele uscata, aparitia ridurilor adanci, par uscat si fragil, unghii fragile si fara luciu, cauzate de scaderea brusca a nivelului de colagen din organism;
• schimbari bruste de dispozitie, depresie, anxietate;
• bufeuri de caldura, transpiratie excesiva;
• dureri de sani;
• uscaciune vaginala si disconfort in timpul actului sexual;
• libidoul scazut;
• dureri articulare intense;
• tulburari de somn;
• oboseala, ameteli, dureri de cap intense.
“La menopauza, datorita scaderii nivelului de estrogeni, a colagenului si a elastinei din organismul feminin pot aparea o serie de afectiuni patologice, ca de exemplu: osteoporoza, tulburarile de statica pelvina (prolapsul uterin, cistocelul, rectocelul), incontinenta urinara (de efort, prin imperiozitate sau mixta), dar si anumite tipuri de cancer in sfera genitala (de endometru, de col uterin, de ovare, vaginal sau vulvar).”, mai informeaza sursa citata.
Recomandari
Este foarte important ca femeile aflate la menopauza sa continue sa consulte anual medicul ginecolog pentru efectuarea unui consult ginecologic de rutina sau atunci cand apar probleme de sanatate (sangerari pe cale vaginala, scurgeri vaginale, dureri pelvine, pierderi de urina).
De asemenea, femeilor aflate la menopauza li se recomanda efectuarea anuala a testului Babes-Papanicolau ca o masura de preventie pentru depistarea cancerului de col uterin si o mamografie (radiografie speciala de sani) la 2 ani de zile si o ecografie de sani anuala ca o masura de preventie pentru depistarea cancerului de san.
In cadrul cabinetului de Obstetrica-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic CFR Timisoara, se efectueaza gratuit, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, consultul ginecologic de specialitate, ecografie si teste de specialitate (inclusiv testul Babes-Papanicolau).
Etichete: menopauza, simptome menopauza, recomandari medicale femei la menopauza, spitalul clinic cf timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii