Metoda de transplant renal, in premiera, la Iasi
Metoda de transplant renal, in premiera, la Iasi
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/metoda-de-transplant-renal-in-premiera-la-iasi/
Medicii de la Spitalul dr C.I. Parhon din Iasi au efectuat, in premiera, o interventie in urma careia o tanara a reusit sa beneficieze de transplant renal de la mama sa, desi gradul de compatibilitate intre cele doua era scazut, potrivit Agerpres.
In acest caz a fost folosita, in premiera, o metoda de scadere a sistemului imunitar pentru ca organismul sa nu respinga rinichiul donat de mama sa.
“Transplantul renal presupune intotdeauna o compatibilitate intre donator si primitor. Dupa ce se realizeaza acest pas obligatoriu, se verifica imediat daca nu exista un risc major de respingere a rinichiului transplantat. Aceasta analiza, cross match, facuta si de noi la laboratorul de imunologie, este absolut obligatorie si decisiva. Cand exista un cross match pozitiv nu poti merge mai departe pentru ca exista risc mare de respingere, in unele cazuri supra-acut. Vorbim despre o tanara cu insuficienta renala care a avut in familie numerosi candidati care s-au oferit sa doneze. Surpriza a fost neplacuta pentru ea intrucat s-a constatat de mai multe ori un cross match pozitiv. Varianta in aceasta situatie era cu totul nefericita pentru ca daca exista un cross match pozitiv de la o ruda, practic o ruda are foarte multe similitudini imunologice, intuitiv, si de la un necunoscut acest fapt ar fi fost mai amplificat. Deci, tanara ar fi fost condamnata, eufemistic vorbind, la dializa pentru toata viata”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iasi, conform sursei citate.
Astfel, medicii de la Spitalul Dr.C.I Parhon au decis sa initieze o procedura de desensibilizare a sistemului imunitar pentru a putea efectua transplantul renal.
“Asta inseamna ca inainte cu o saptamana de transplantul programat am internat tanara si am initiat un program intensiv de dializa speciala numit plasmafereza, o data la cateva zile, in numar de patru, care au indepartat toti anticorpii preformati si care ar fi putut duce la respingerea supra-acuta a rinichiului. A fost initiat un tratament special de imunosupresie de reducere a imunitatii inainte de transplant, fapt care in general poate pune probleme pentru ca poate creste riscul infectios perioperator, fapt care pune o presiune si mai mare pe echipa medicala, si echipa post operatorie. Pacienta a fost perfuzata cu solutie de imunoglobuline care sa modifice si ele recunoasterea complexa a insultelor antigenelor, cum spunem noi la aceste situatii. S-a testat, nu s-a facut un experiment, exista astfel de programe. Noi am facut o sinteza a experientei avute in strainatate si am testat inainte aceasta compatibilitate si cross match dupa o saptamana. A fost evidenta o reducere semnificativa, nu a fost o disparitie completa, a cross match-ului. Am ajuns la un cross match care era aproape nedetectabil, aproape negativ, dar nu era negativ, s-a prezentat familiei situatia, si s-a mers mai departe. Au fost luate toate masurile, nu au aparut infectii intraspitalicesti, riscuri perioperatorii, transplantul s-a desfasurat cu bine. Suntem la o saptamana de la aceasta interventie deosebita si dificila. Pacienta este cu functie renala normala, este bine. Probabil ca va pleca in urmatoarele trei – patru zile”, a mai precizat prof univ dr Adrian Covic.
Totodata, medicul a adaugat ca aceasta metoda care reprezinta o noutate pentru spitalul iesean deschide posibilitati si pentru alte cazuri cu o compatibilitate relativa.
Etichete: transplant renal, transplant iasi, compatibilitate transplant, scaderea sistemului imunitar, spitalul parhon iasi
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii