Ministerul Educatiei stie de ce avem un nivel scazut de vaccinare
Ministerul Educatiei stie de ce avem un nivel scazut de vaccinare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-educatiei-stie-de-ce-avem-un-nivel-scazut-de-vaccinare/
Ministerul Educatiei anunta ca “se impune consolidarea programului national de imunizare” si ca vaccinarea copiilor intampina probleme din cauza nivelului scazut de educatie, din cauza migratiei sezoniere a parintilor, dar si ca urmare a “propagandei negative facuta de reprezentantii bisericii” si a “implicarii insuficiente a unor medici de familie”.
Avertismentul este lansat de Ministerul Educatiei, in contextul in care Ministerul Sanatatii periodic nu asigura tot necesarul de vaccin antirujeolic la nivelul tarii, relateaza Hotnews.ro.
“Cadrul legislativ actual induce convingerea ca statul este obligat sa asigure vaccinurile din programul national de imunizare”, spune Ministerul Sanatatii.
Datele sunt publicate in proiectul Strategiei nationale de educatie parentala, document pus in dezbatere de Ministerul Educatiei.
Totusi, Patriarhia Romana a anuntat anul trecut ca Biserica sustine programele publice de vaccinare care urmaresc scopuri terapeutice, dar cu o informare precisa si transparenta, mai scrie sursa mentionata.
Acum, ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025, care are un capitol rezervat problemelor educatiei parentale in Romania. Printre problemele abordate se afla si cea a nivelului scazut de vaccinare.
Potrivit documentului de strategie, Ministerului Educatiei spune ca “actiunea de identificare si de vaccinare a comunitatilor cu acoperire vaccinala suboptimala are rezultate nesatisfacatoare datorita: refuzului, nivelului socio-economic si de educatie scazut, migratiei sezoniere, propagandei negative facuta de reprezentantii bisericii, implicarii insuficiente a unor medici de familie si reprezentantilor acestor comunitati din structurile locale de decizie, personal insuficient, deficit numeric sau slaba implicare a mediatorilor sanitari si asistentilor comunitari care sa sprijine actiunile de vaccinare in comunitatile greu accesibile, comunicare dificila a medicului cu apartinatorii din aceste comunitati”.
In mediul online, mai multi medici de familie au luat atitudine vizavi de afirmatia “implicarii insuficiente a unor medici de familie” in problema vaccinarii, din proiectul publicat de Ministerul Educatiei pentru dezbatere.
“Acum si Ministerul Educatiei se pricepe la vaccinare si ce sa vezi – si lui i se pare ca medicii de familie sunt de vina! Pai domnul sau doamna minister, ca nu mai stiu cine e saptamana asta, ia nu te mai ascunde dupa cuvinte sau dupa anumite articole cu drept de veto din Legea Educatiei si pune adeverinta aia cu vaccinarile criteriu obligatoriu la inscrierea in scoala ca la americani si italieni, ca sa nu ti se mai strice statisticile”, a scris un medic de familie pe pagina sa de Facebook.
Reamintim ca Romania se afla in plina epidemie de rujeola, cea mai grava din Europa in ultimii ani, cu 55 de morti si peste 12.000 de imbolnaviri inregistrate pana in prezent.
Si, desi avem cea mai scazuta rata de imunizare cu vaccinul antirujeolic, stocurile de vaccin nu sunt constante. Aprovizionarea si distributia de vaccin trece prin mari sincope, ceea ce duce agravarea situatiei.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii