Ministerul Finantelor Publice initiaza discutia in vederea modificarii Articolului 180 din Codul Fiscal
Ministerul Finantelor Publice initiaza discutia in vederea modificarii Articolului 180 din Codul Fiscal
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-finantelor-publice-initiaza-discutia-in-vederea-modificarii-articolului-180-din-codul-fiscal/
A fost facut public un comunicat oficial al Ministerului de Finante cu privire la intentia de modificare a articolului din Codul Fiscal care prevede obligativitatea persoanelor fara venit la plata CASS.
Ministerul Finantelor Publice a initiat in sedinta de Guvern de astazi discutia in vederea modificarii prevederilor Articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementeaza contributia la asigurarile de sanatate pentru persoanele fara venituri, in sensul eliminarii caracterului obligatoriu al acesteia.
Reamintim ca, in prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la asigurarile de sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, in cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, in cazul in care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.
Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial in data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza, lunar, contributia la asigurarile sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
In viziunea Ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu: „Masura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili. Ma gandesc, in special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decat salariul minim pe economie. In general, dorim sa evitam situatia in care costul colectarii unor taxe si impozite depaseste sumele incasate la bugetul general consolidat. Luam in calcul imbunatatiri ale Codului Fiscal si ale normelor metodologice aferente, in special pentru a veni in sprijinul contribuabililor si a eficientiza sistemul de colectare, fara majorarea taxelor si a impozitelor. Discutia initiata astazi va avea, cu siguranta, rezultate in urmatoarele saptamani.””
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii