Ministerul Sanatatii a depus un proiect de finantare europeana nerambursabila in valoare de 227 milioane euro

18/10/2018

Ministerul Sanatatii a depus un proiect de finantare europeana nerambursabila in valoare de 227 milioane euro

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-a-depus-un-proiect-de-finantare-europeana-nerambursabila-in-valoare-de-227-milioane-euro/


Ministerul Sanatatii a transmis in sistemul informatic MySMIS cererea de finantare pentru un proiect care are valoarea totala de aproximativ 227 milioane euro, care vizeaza solicitarea de rambursare a sumelor platite de minister prin Programul national de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infectie HIV/SIDA, in perioada ianuarie 2015 – decembrie, destinate acoperirii tratamentului pentru acestia.

“Aceasta finantare va aduce o contributie majora la degrevarea bugetului de stat. Continuam astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sanatatii prin care sistemul de sanatate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecuta, in Cadrul Programului Operational Regional, s-au depus proiecte in valoare de aproximativ 261 milioane euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unitatilor sanitare din Romania. Vom folosi toate oportunitatile  financiare oferite de Comisia Europeana care pot determina imbunatatiri ale sistemului de sanatate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, citata intr-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, din 2001 Romania a aprobat accesul universal la terapia antiretrovirala (ARV): in principal, accesul a fost asigurat cu prioritate pentru toti copiii infectati HIV, in timp ce pentru adulti accesul la terapie s-a facut conform ghidurilor nationale si internationale de la momentul respectiv.

In prezent, finantarea managementului pacientului infectat HIV este asigurata prin bugetul Ministerului Sanatatii, pentru terapia antiretrovirala, precum si pentru testari HIV la gravide si la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infectia HIV, dar si prin bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, pentru analize si terapia curativa a persoanelor internate cu diverse boli infectioase, precum si pentru monitorizarea viro-imunologica a acestora, prin sectiile la zi.

“Daca in perioada 2007 – 2010, bugetul anual alocat la nivel national pentru tratament ARV a fost de circa 32 milioane de euro, in anul 2016, in conditiile cresterii cu 47% a numarului de pacienti, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungand la aproximativ 60 milioane de euro. In conditiile mentinerii incidentei HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimeaza ca doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV si monitorizarii pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o crestere anuala a bugetului cu circa 4,6 milioane de euro. Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din Romania prin care  se solicita finantare din Fondul Social European, care va fi asigurata  din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 4. Fisa de proiect non competitiv a fost validata de Autoritatea de Management a Programului Capital Uman in data de 15 octombrie 2018”, mai scrie in comunicatul MS.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: