Ministerul Sanatatii confirma un al treilea caz de import de virus Zika in Romania
Ministerul Sanatatii confirma un al treilea caz de import de virus Zika in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-confirma-un-al-treilea-caz-de-import-de-virus-zika-in-romania/
In data de 27 iulie, Ministerul Sanatatii a primit confirmarea existentei unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetatean roman in afara tarii.
Este vorba despre un barbat in varsta de 36 ani, care locuieste la Cluj-Napoca si a calatorit in Republica Dominicana – zona activa de transmitere a virusului Zika – in perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur in SUA in perioada 13 iulie – 20 iulie.
Barbatul a sosit in Romania in data de 21 iulie. O zi mai tarziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca cu simptome de febra si eruptie tegumentara generalizata. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiza la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezenta virusului Zika.
Barbatul este in afara oricarui pericol si respecta recomandarile facute de medici si de Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti tantari a avut loc in Cluj-Napoca saptamana trecuta.
Ministerul Sanatatii apreciaza in continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei la un nivel minim. Reamintim ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.
Reluam, de asemenea, recomandarile pentru cetatenii romani care calatoresc in zone cu transmitere activa a virusului Zika:
• Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual.
a) Tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:
– Utilizarea substantelor anti tantari (conform indicatiilor de pe eticheta).
– Purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes.
– Plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dorm.
b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
• Femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar.
• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui sa solicite o consultatie de medicina calatorului inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.
Informatii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activa a virusului Zika
• Femeile insarcinate care au calatorit sau locuit in regiuni cu transmitere activa a virusului Zika ar trebui sa mentioneze aceasta situatie medicului care monitorizeaza sarcina.
• Pentru protectia fatului, barbatii care au calatorit in zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba contact sexual protejat cu partenera sa insarcinata sau sa fie abstinenti pana la finele sarcinii.
• Calatorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui sa aiba doar contacte sexuale protejate in primele 8 saptamani dupa revenire in tara pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infectia cu virusul Zika ar trebui sa respecte abstinenta/contacte sexuale protejate pentru cel putin 6 luni.
• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au calatorit in zone cu transmitere active a virusului si au simptomatologie compatibila cu boala in primele 14 zile de la revenire ar trebui sa se prezinte la medical curant.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii